Неделя, 27 Oct 2024
            
Избори 27 октомври 2024 г.

Специална платформа, създадена по нареждане на областния управител, улеснява движението на СИК-овете в изборния ден

  27.10.2024 10:12
Специална платформа, създадена по нареждане на областния управител, улеснява движението на СИК-овете в изборния ден

Областният управител на област Велико Търново Ивайло Здравков е предприел всички необходими действия за осигуряване на организационно-техническата подготовка на предсрочните парламентарни избори, които се провеждат днес.

За нормалното протичане на изборния ден от неговото начало до предаването на последния протокол от секционните избирателни комисии на територията на област Велико Търново пред Районна избирателна комисия /РИК/, следи специално назначен екип експерти от Областна администрация.

Още в началото на септември губернаторът свика консултации за определяне състава на Районната избирателна комисия /РИК/ за Четвърти изборен район - Великотърновски. Включиха се представители на всички партии, които участваха в 50-то Народно събрание. Поради непостигнато съгласие относно състава ѝ, той бе определен с решение на Централната избирателна комисия.

Областният управител е осигурил необходимите условия за работа на РИК, тъй като тя се помещава в сградата на Областна администрация. Предоставени са им техника, консумативи и всички материали, които са необходими за изпълнение на обезпечаване дейността им.

Под постоянна 24-часова охрана, видеонаблюдение и СОД в сградата на Областна администрация се съхраняваха хартиените бюлетини и ролките със специализирана хартия за гласуване, устройствата за видео наблюдение, както и останалите изборни книжа и материали. Още в средата на седмицата те бяха раздадени на съответните общини със съдействието на полицаи от ОД на МВР - Велико Търново и представители на Районна избирателна комисия.

Задача на губернатора бе и координирането между различните звена, които са заети с подготовката на изборите.

Екипи на полицията и Областна администрация са извършили охранително обследване на помещенията в сградата на Областта и Пети корпус на ВТУ “Св св. Кирил и Методий”, в които ще изчакват членовете на СИК преди да отчетат резултатите от изборите пред РИК. Освен това има подсигурени вода, храна, топли и енергийни напитки за комисиите. Утвърдена е и схема за движение на представителите на СИК в сградата на Областна администрация – Велико Търново, като самия процес също ще подпомагат служители на администрацията, които ще дават указания от къде и как да се преминава.

В сградата на Областна администрация – Велико Търново е разположен изчислителен пункт към Районна избирателна комисия – Велико Търново. Той се намира в близост до РИК. Там служителите на “Информационно обслужване” АД ще обработват протоколите и ще изпращат информацията към ЦИК.

“За улеснение и оперативност на Общините, Областна администрация – Велико Търново има създадена онлайн платформа за движение на СИК-овете при отчитането им пред Районната избирателна комисия в изборния ден. Чрез нея в реално време може да се проследи колко комисии са преминали”, обясни областният управител Ивайло Здравков.

При подготовката на изборите са спазени всички указания и срокове, определени от Централната избирателна комисия и Администрацията на Министерски съвет.

“Успешна работа на ангажираните с целия изборен процес”, пожела Ивайло Здравков.


Ключови думи
Ивайло Здравков избори
Последни
Седмицата
Анкета