Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

„Кухня за мечти“ правят в Гимназията по хранителни технологии в Горна Оряховица

  21.08.2024 15:15
„Кухня за мечти“ правят в Гимназията по хранителни технологии в Горна Оряховица

ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ изгражда модерно обзаведена кухня, в която ще обучава своите ученици. Скоро професионалната гимназия ще се похвали и с дейностите, финансирани по проект „Кухня за мечти“.

С началото на новата учебна година в училището ще отвори врати кабинет по професионална подготовка по специалността „Ресторантьор”, изграден и оборудван със средства по Национална програма „Професионално образование и обучение” и със сътрудничеството на дружеството „Мултимес Груп” ЕООД - гр. Лясковец.

Възпитаниците на „Хранителния” ще имат възможност да се учат на тайните на готварското изкуство с уреди последно поколение. В момента изпълнението на проекта е във финалната си фаза и в кухнята на Гимназията по хранителни технологии се монтират хладилници, готварски печки и конвектомат - всичко необходимо за часовете на младите ресторантьори.

Наред с изграждането на нова кухня, в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ стартира и току-що одобрен проект от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците, наречен „Академия за професионалисти „Кухня за мечти“. В рамките на финансираните дейности, възпитаниците на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ ще готвят с известни личности, ще учат деца от други училища да готвят, ще организират състезателни игри, седмица на интернационалната кухня и благотворителен базар. Освен това ще готвят с мама и баба традиционни празнични ястия. Учениците ще участват в редица интерактивни дейности, спорт, беседи, работилници, изложби, интерактивни игри и упражнения, които търсят решение на социални проблеми, развиват житейски умения и са с практическо приложение на знанията. Чрез проекта „Кухня за Мечти“ учителите в гимназията се надяват да мотивират учениците да се интересуват повече от учебния процес и особено от придобиването на професия, да им дадат необходимата подготовка да стартират собствен бизнес в ресторантьорството.

Строително-ремонтните дейности в Хранителния са в разгара си и изглежда няма да приключат само с новата кухня. Наскоро беше даден старт на цялостно реновиране на общежитието към училището. Очаква се ПГХТ скоро да се сдобие с най-модерното общежитие в цяла Северна България с външен асансьор и фотоволтаична централа.

Всеки момент ще започне и изграждането на иновативен СТЕМ комплекс към училището.

Екипът на „Хранителния” са амбицирани училището да се превърне в модерен център за професионалисти и да им дадат възможности да усвоят умения, да мотивират отварянето им към света, за да се реализират на пазара на труда и да се интегрират пълноценно в обществото.


Ключови думи
ПГХТ Горна Оряховица Кухня за мечти