Вторник, 30 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Общината пусна поръчка за проектиране на два парка в Горна Оряховица, десетки граждани помогнаха с предложенията си за проектното задание

  11.04.2024 14:13
Общината пусна поръчка за проектиране на два парка в Горна Оряховица, десетки граждани помогнаха с предложенията си за проектното задание

Общината обяви обществена поръчка за избор на проектант за обновяването на два парка – „Христо Ботев” и „Николай Панайотов”. Стойността на поръчката е 61 000 лева за двете обособени позиции. Оферти се подават до 14 май.

В изготвянето на проектното задание се включиха с предложения десетки граждани, които откликнаха на призива на кмета да дават своите идеи какви искат да бъдат двата парка.

Благодарност за обратната връзка и идеите изказа зам.-кметът по ТСУ инж. Анелия Христова към жителите на Горна Оряховица, които чрез официалната електронна поща и с писма направиха предложения за подобряване облика на парковете и тяхната функционалност. Изготвеното и с тяхно участие задание предвижда да се оформи централен вход към всеки от парковете, да се реконструират подходи и алеи, и да се изградят нови. Ще има ново енергоспестяващо парково осветление, като ще се подмени подземната електрическа и ВиК инфраструктура. Ще се изгради мълниезащита, нови поливни системи и видеонаблюдение.
Предвижда се водни площи да допринасят за естетическия вид на пространствата. Фонтаните с различна височина и форма на водните струи, ще са обогатени с подходящо цветно осветление и ще са разработени, в съчетание със скулптурни елементи.
Новите детски площадки ще бъдат съобразени с възрастовата група на децата, като се предвижда безопасно място за игра и за най-малките.
Предвидено е ново парково оборудване, нови пейки, велостоянки, кошчета за смет и др. Ще бъдат ситуирани подходящи за средата автоматични тоалетни от съвременен тип.
Ще се възстановят оградите на двата парка. Архитектурни елементи ще отделят пространството на парк „Христо Ботев“ от имота на бившето Лятно кино, който е частна собственост и не се вписва в парковата среда, а в парк „Николай Панайотов“ – от подпорната стена на търговска верига.
Зелените площи ще се обогатят с нови растителни видове с декоративен ефект през всички сезони. В средата ще се впишат малки къщички за съхранение на инвентара на поддържащото звено. Предвижда се обособяване на място за разходка на домашни любимци.
Детайлите по тези предварителни проекти ще бъдат подложени на обществено обсъждане, при нужда ще се обогатят и едва тогава ще се предложат за одобрение от главния архитект.


Ключови думи
паркове проектиране Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета