Вторник, 30 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Шест момчета от ПГЕЕ подновиха маркировката на екопътеката от Камъка до хижа „Божур“

  11.04.2024 21:29
Шест момчета от ПГЕЕ подновиха маркировката на екопътеката от Камъка до хижа „Божур“

Шест момчета от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, които тази година се включват в програмата „Наградата на херцога на Единбург“, подновиха излинялата маркировка по екопътеката от Камъка до хижа „Божур“. Това е част от доброволческите мисии, които ще организират, за да защитят ниво „бронз“ на Наградата.

Тази година Наградата на херцога на Единбург прави 10 години в България и ПГЕЕ „Ломоносов“ е едно от първите български училища, включило се в програмата. От тогава десетки младежи са изминали пътя за личностно израстване, минаващ през доброволчески инициативи, обществени мисии и още други стъпки, изграждащи бъдещи обществени лидери.

Дори след смъртта на своя патрон – принц Филип, Наградата не намали активността си сред младите хора в Европа. В ПГЕЕ „Ломоносов“ тази година започнаха израстване десет младежи – девет момчета и едно момиче от VIII, IX и X клас. Техни лидери в програмата са учителите Искра Благинова и Диана Петрова. Четирима от учениците в момента са на международен обмен в чужбина, но другите шестима се впуснаха в своите първи доброволчески мисии.

Първата беше в навечерието на Седмицата на гората, когато заедно с хората от Горското стопанство в Горна Оряховица засяваха семена от черен бор в разсадника в Джулюница. Наесен, когато от семената пораснат малки фиданки, ще участват и в засаждането им.

Втората мисия беше да опреснят маркировката по екопътеката Камъка – Божур. Много хора вървят по тази пътека, а на места старата маркировка се губи. Това са забелязали и младежите, които решиха да вложат личния си труд в подновяването й. Водач в начинанието беше учителят и символ на горнооряховския туризъм Лидия Костадинова. Под нейно ръководство Георги Василев, Иво Иванов, Даниел Генин, Петър Василев, Мирослав Стоянов и Мирослав Гюров обновиха упътванията за туристите. Тя даде и доста полезни уроци и съвети на младите хора относно смисъла на маркировката, значението на цветовете, използвани за обозначаване на пътеките и пр.

Следващата мисия ще е кампания по кръводаряване през май. Тя е в процес на подготовка и тепърва ще набира популярност. Младите хора ще опитат да въвлекат колкото се може повече горнооряховчани в своето начинание, което ще спаси животи.


Ключови думи
Наградата на херцога на Единбург ПГЕЕ "Ломоносов" Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета