Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

В Горна Оряховица вече е в сила новата наредба за домашни любимци

  21.08.2024 14:37
В Горна Оряховица вече е в сила новата наредба за домашни любимци

Вече е в сила новата Наредба за придобиване и отглеждане на домашни любимци (кучета и котки) на територията на община Горна Оряховица. Тя определя реда и начина на придобиване, притежаване, отглеждане и развъждане на животните.

Такава наредба беше изключително необходима, защото проблемът с безстопанствените кучета не може да бъде решен без контрол на домашните животни.

Това е превенция срещу безхаберното размножаване, срещу изхвърлянето на нежелани потомства, а и срещу изоставянето на домашни кучета – за жалост, често наблюдавани практики.

В нашата страна да се регистрират кучетата е задължително, според два закона – по Закона за ветеринарно-медицинска дейност и по Закона за етажната собственост.

Сега вече регистрирането на домашните любимци е задължително и по новата ни Наредба.

Съгласно нея предстои да сформираме мобилни групи, които ще извършват контрол за спазване на разпоредбите. Ще се правят периодични проверки и проверки по сигнали, подадени от държавни органи, физически и юридически лица, обяснява кметът Николай Рашков.

Анонимни сигнали няма да бъдат проверявани.

Предвидените по наредба глоби са от 100 до 2000 лева.

При засечени нарушения първо ще бъдат съставяни констативни протоколи и ще се издават предписания със срокове. За неизпълнението им обаче ще се съставят актове, въз основа на които се издават наказателни постановления по Закона за административните нарушения и наказания.

При по-маловажни нарушения глобите ще се налагат с фиш.

Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, собствениците на кучета трябва да ги регистрират в тримесечен срок от датата на придобиването им. Регистрацията се извършва в служба „Местни данъци и такси“ на Общината, където се попълва декларация. Документите, които трябва да се представят, са заверен ветеринарно-медицински паспорт, номер на микрочипа и документ, удостоверяващ обстоятелство за освобождаване от такса /ако има такова/.

Годишната такса „куче“ е 12 лева за собствениците с постоянен адрес в града и 6 лв. за притежателите на кучета, които са жители на населените места в общината.

Законово освободени от такса са собствениците на доброволно кастрирани кучета.

Такси няма и за кучетата на лица с увреждания, служебни кучета, такива, които придружават или охраняват селскостопански животни и се отглеждат в регистриран животновъден обект и др.

Според Закона за етажната собственост се попълват декларации и пред домоуправителя (ако жилището попада в такава сграда).

По този въпрос ще организираме срещи с домоуправителите в града, за да акцентираме върху въпросното задължение и да синхронизираме действията си.

Проблемът с бездомните кучета се е утежнявал с времето и е наистина много сериозен. Имаме нужда от съвестното отношение и разбирането на всеки съгражданин, за да постигнем една безопасна среда – за хората, но и за самите животни.

Знаете, че в момента са в ход процедурите по изграждане на общинския приют за бездомни кучета. Той също е много важна брънка от комплекса мерки, който сме предприели за овладяване на популацията, допълва кметът на Горна Оряховица./ сн. www.pixabay.com


Ключови думи
наредба за домашни любимци Горна Оряховица