Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Култура

ФА „Сидер войвода“ представи българския фолклор под стените на древна Троя

  21.08.2024 08:25
ФА „Сидер войвода“ представи българския фолклор под стените на древна Троя

ФА „Сидер войвода“ към НЧ „Напредък 1869“ се завърна от вълнуващо турне в Чанаккале, Турция. „Сидерци“ взеха участие 13-тото издание на Международния фолклорен фестивал „Троя“. Той се провежда на азиатския бряг на Дарданелите, в подножието на възпетия от Омир древен град, за който се водила 10-годишната Троянска война и чийто наследник е днешният Чанаккале. Сцената, на която се изявиха над 15 състави от различни държави, е построена на брега на морето, до емблематичния Троянски кон, подарен на града от създателите на мегапродукцията „Троя“ с Брад Пит, части от която са снимани в околностите на Чанаккале.

Горнооряховският състав спечели сърцата на публиката и получи плакет, много подаръци и покана за участие и в следващото издание на фестивала.

Атрактивното си представяне на сцената на фестивала „сидерци“ съчетали и с богата туристическа програма, която им дала възможност да посетят всички културно-исторически забележителности в града и околностите. А този край на Турция има какво да разкаже за човешката история, развивала се тук в продължение на хилядолетия. Сред забележителностите са Часовниковата кула, емблематичната крепост на града - Чимилик касъл и, разбира се, древната Троя от Омировия епос. Стъпвайки на останките на крепостта, горнооряховчани се върнали над три хилядолетия назад във времето, съпреживявайки историята на Ахил и Хектор, Парис и Елена. Към това изживяване се добавя и видяното в Музея на града, който показва уникални артефакти и археологически находки от още по-древни времена.

Горнооряховчани били завладени и от магията на остров Бозджаада, някогашен Тенедос. Това е райско кътче, селце, съчетало духа на Гърция и Турция по неповторим начин. Разходихме се из калдъръмените улички, опитахме хубаво вино, разгледахме Венецианската крепост, насладихме се на красивите плажове и се потопихме в Егейско и Мраморно море, разказват „сидерци“.

Турнето в Чанаккале ще запомним като много емоционално, но и зареждащо, заради енергията на тези древни и свещени места, обобщават горнооряховчани след завръщането си от Турция.


Ключови думи
ФА "Сидер войвода" Горна Оряховица Турция Троя