Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Само за една година над 1,5 млн. лв. са инвестирани за модернизация и подобряване на спешната и неотложна помощ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

  19.08.2024 12:35
Само за една година над 1,5 млн. лв. са инвестирани за модернизация и подобряване на спешната и неотложна помощ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Великотърновската областна болница вече разполага с едно от най-големите спешни отделения в Централна Северна България, модернизиран дежурен кабинет и хеликоптерна площадка.

МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ представлява важна част от здравната карта на България, тъй като заради разположението си между няколко основни за страната пътни артерии, поема огромен процент спешни травматични случаи. Болницата е единственото лечебно заведение в областта, което осъществява денонощен прием на пациенти, което прави натовареността в спешната помощ изключително голяма. Така през 2023 г. през Спешно отделение са преминали 27 866 души, а от началото на 2024 г. до края на м. юли 17 060 човека.

Благодарение на Министерство на здравеопазването за пациентите беше осигурено най-високо ниво на медицина и подобрени битовите условия, като за това бяха инвестирани над 400 000 лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. Към новото Спешно отделение беше изградена и пътна връзка, която осигурява бърз и лесен достъп на линейките до основни улици и булеварди в града. За нея министерството осигури допълнително 186 741 лв.

Новото Спешно отделение беше открито в началото на м. февруари, като в него са изградени различни консултативно-диагностични кабинети, зона за триаж на пациентите, удобна чакалня. Изградени са манипулационна, зала за спешна терапия и наблюдение на пациентите, зала за диагностициране, наблюдение и уточняване на състоянието на болния, както и шокова зала.

На мястото на старото Спешно отделение беше изграден нов Дежурен кабинет, който поема неотложните случаи във времето, в което личните лекари не работят.

Помещенията бяха ремонтирани и оборудвани със средства от бюджета на ДКЦ „Д-р Стефан Черкезов“. Реализирането на този проект също има ключова роля в осигуряването на по-добра медицинска грижа за пациентите, като една от основните му функции е облекчаването на натовареността в Спешно отделение.

МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ инвестира 47 800 лв. от бюджета си за ремонт на съседните помещения, където се помещават приемно-консултативни кабинети.

В последната една година Министерство на здравеопазването успя да изгради тази изключително важна за спешната и неотложната помощ пирамида, като на върха й стои хеликоптерната площадка.

Великотърновската болница беше първата извънстолична областна болница, в която беше открито вартолетно летище. Този проект отново беше реализиран със средства от бюджета на министерството, от където бяха отпуснати над 120 000 лв. . Те бяха използвани за възстановяване на някогашната хеликоптерна площадка в двора на болницата, която не се използване от десетилетия.

От началото на м. юни до сега по въздух от Велико Търново до София успешно бяха реализирани три спасителни мисии.

В двора на областната болница в момента продължава изграждането на нова сграда на областния център за спешна медицинска помощ, което е още една важна стъпка в подобряването на спешната помощ в региона.


Ключови думи
МОБАЛ