Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Икономика

Енергийната група BESS, чиято централа е в Горна Оряховица, е един от лидерите в България и пионер в Европа при системите за съхранение на енергия

  17.08.2024 11:34
Енергийната група BESS, чиято централа е в Горна Оряховица, е един от лидерите в България и пионер в Европа при системите за съхранение на енергия

В последните няколко години фирма „Соларен дом”, чиято централа е в Горна Оряховица, а има офиси в София, Варна и логистична база в Перник, постоянно е в класациите за най-динамичните дружества в България и се утвърди като водеща при изграждането на фотоволтаични инсталации в страната. Групата, част от която е „Соларен дом”, вече стъпва на следващото ниво, създавайки BESS Bulgaria Ltd. BESS предлага балансирани решения за съхранение на енергия и е един от лидерите в този сегмент в България, както и сред пионерите в Европа.

В началото на месец май дружеството организира събитие за някои от най-големите инвеститори в енергийния сектор. В развойния си център в Горна Оряховица представи уникална за България лаборатория, в която се тестват батерии, инвертори, зарядни станции и се асамблират системи за съхранение по индивидуални проекти. Целта беше да се покажат реално работещи системи - от домашни, през индустриални, до големи контейнери решения и най-вече напълно затворения цикъл от клетката на батерията през комуникацията и присъединителните съображения, трансформатори до начина на управление от енергийния мениджмънт.

„Преди повече от 2 години видяхме, че новата вълна в енергийния сектор ще са системите за съхранение на енергия. По онова време нямаше никакъв икономически смисъл за инвестиции в батериите. Цените им бяха високи, а технологията и капацитетът им твърде ограничен. Но видяхме потенциала и целта ни беше да се подготвим за момента, в който те масово ще навлязат в ежедневието ни. Моментът вече дойде и ние сме готови”, разказва за началото на проекта един от собствениците на „Соларен дом” Димитър Петков.

В началото направихме проучване кои са водещите фирми в сектора на системите за съхранение на енергия и се свързахме с 5 от 10-те най-големи производители. Поискахме да ни посочат обекти в Европа, където има инсталирани техни системи. Оказа се, че почти няма такива. В следващата година фирмите изпращаха контакти на клиенти с доставени системи за съхранение и с екипа ми посетихме почти всички. В рамките на този период повече от 200 дни сме пътували до различни европейски проекти, за да се срещнем с клиентите, инсталирали системи за съхранение и да разберем от тях как се работи с конкретните производители и какви са проблемите им от договарянето до реалната експлоатация, споделя още Петков.

Междувременно към базата в Горна Оряховица се създава развоен екип и лаборатория за тестване на батерии и съвместимите инвертори и оборудване към тях. За една година са изпробвани най-различни марки и модели. Инвестирани са около 10 милиона лева в технологии, апаратура и системи за съхранение, които да се изпитват.

След повече от година в търсене на ефективните решения, дошъл моментът, в който има пресечна точка между достъпни цени на батериите, технологии, готовност на екипа и търсене от инвеститорите.

Всеки може да даде оферта за доставка на батерии, но ние можем да покажем опита си с реално работещи обекти и връзка с клиенти на инсталирани системи от над 10 MWh. Към края на септември месец ще монтираме нови 14 MWh, а проектите ни са за над 100 MWh, които в голямата си част ще са реалност в началото на следващата годината, казват от екипа.

Голямото предимство на горнооряховското дружество е, че навреме е създаден развоен център, в който са привлечени едни от най-добрите специалисти, като проектанти, инженери, икономисти и анализатори. „Инвестирай в хора” е принципът на Димитър Петков.

А основното, което откроява BESS Bulgaria на пазара, е софтуерът за симулации, мониторинг и цялостно управление на системите за съхранение. Върху него се работи повече от 7 години и са инвестирани милиони. Разработена е собствена платформа за енергиен мениджмънт, в която влизат данни от сензори, метеостанции, инвертори, управление режимите на клетките в батериите през комуникационните протоколи и сървъри до симулационни модели и икономически анализи. Всичко това дава решенията, които един инвеститор в тези системи иска да получи.

За да се стартира разговор за една такава инвестиция, първо трябва да се докаже необходимостта й. Затова ние сме разработили симулационен софтуер, който на основа на конкретните данни, нужди и ограничения може да определи капацитета и икономическия ефект от инвестицията, обясняват от BESS.

Енергийният мениджмънт се осъществява от новата ни платформа BESSHUB. В нея сме вложили целия си опит, както и този на нашите партньори. Разчитаме на швейцарски и израелски компании за внедряването на изкуствен интелект (AI) в системата ни, за да прогнозираме, анализираме и да дадем най-оптималните решения за конкретния обект. Данните от борсовите цени, от метеорологичните прогнози, предвиждане на производство и консумация, конкретни критерии, заложени от клиентите, създава огромна база, върху която да градим визията си за бъдещето на енергийния мениджмът в платформата на BESSHUB. В света на BESS вярваме, че балансирането на енергията не е просто бизнес решение, а начин на живот, казват пионерите в този бизнес не само в България, но и в Европа.

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
BESS Димитър Петков фотоволтаици системи за съхранение на енергия Горна Оряховица