Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Изложба, вдъхновена от лятото и морето, е подредена в ОУ „Иван Вазов”, откри я уредникът на Галерията в Горна Оряховица Деница Александрова

  15.08.2024 14:20
Изложба, вдъхновена от лятото и морето, е подредена в ОУ „Иван Вазов”, откри я уредникът на Галерията в Горна Оряховица Деница Александрова

Изложба „Вдъхновени от природата” с преобладаващо морски и летни сюжети, подредиха във фоайето на училището децата от Лятната академия на ОУ „Иван Вазов”. Откри я истински художник – уредникът на Художествена галерия „Недялко Каранешев” д-р Деница Александрова, която пожела на малките творци вдъхновение и през новата учебна година.

Откриването на лятната изложбата в ОУ „Иван Вазов“ съвпадна с най-големия християнски празник през лятото – Успение Богородично. Това е денят, в който се почита светата майка – покровителка на жените, децата и семейното огнище.

Всички експонати в изложбата са изработени от деца, посещаващи Лятната академия в училището, с помощта на техните преподаватели и на Надя Дончева - бивша възпитаничка на ОУ „Иван Вазов”.

Всеки, който влезе в училището, попада в една друга реалност, извадена от дълбините на детската душа. Още на входа са разположени групови пана, изобразяващи морско дъно, бурно и спокойно море на фона на персонажи от „Лебедово езеро“, индивидуални творби и приложни изкуства. Под ръководството на Надя Дончева по-големите момичета се научиха да плетат на една и две куки и техните творения също могат да бъдат разгледани в изложбата. Детските апликации са изработени от рециклирана хартия, разноцветни капачки и природни материали. Впечатляваща е голямата пластмасова бутилка, пълна с миди и рапани. Веднага изникват въпросите „Откъде е?“ и „Как е напълнена?“.

Изложбата обхваща малка площ, но пресъздава голямото вдъхновение, впечатления, фантазии, желания и мечти на малките творци. Произведенията им са шепот от това, което са видели, което знаят или за което са чели.

До края на месец август, всеки който желае, може да разгледа произведения на талантливите малчугани.

Екипът на ОУ „Иван Вазов“ благодари за любезното съдействие  и помощта на Деница Александрова, уредник на Художествена галерия „Недялко Каранешев” и на всички участници за тяхното вдъхновение, старание и съпричастност.

 


Ключови думи
изложба ОУ "Иван Вазов" Горна Оряховица