Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Четвъртото класиране не помогна на горнооряховските гимназии, свободните места остават над 50

  13.08.2024 10:59
Четвъртото класиране не помогна на горнооряховските гимназии, свободните места остават над 50

Нищо не се променя за горнооряховските гимназии, които все още не са запълнили планираните паралелки за VIII клас, и след четвъртото класиране. Четири училища имат общо 54 свободни места, а само две – СУ „Георги Измирлиев” и ПГЕЕ „М. Ломоносов” са направили приема. Това всъщност стана още на второ класиране.

След четвъртото класиране директорите вече имат право да записват ученици директно, без да се минава през централизирано кандидатстване.

СУ „Вичо Грънчаров” има нужда от още 7 ученици – едно е свободното място в паралелката със специалност „Софтуер и хардуер” и 6 за „Изобразително изкуство”.

Общо 10 са свободните места в ПТГ „Васил Левски” – две за „Автотранспортна техника” и 8 за „Електрически превозни средства”. Паралелката всъщност е една, но разделена на две специалности.

Също 10 места са обявени от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” – 4 за „Кетъринг” и 6 за „Техник – растениевъд”.

ПГЛПИ „Атанас Буров” също има нужда от още 10 кандидати, за да запълни „Експлоатация на автомобилния транспорт”.

Най-много свободни места има в ПГЖПТ „Н. Вапцаров”, където 17 ученика не достигат на една паралелка, разделена на две специалности.

За попълване на незаетите места учениците подават в избраното от тях училище заявление до директора и следните документи:

-оригинал на свидетелство за основно образование по чл. 130, ал. 1 ЗПУО или на удостоверението за признато основно образование – за учениците от училища на чужди държави по чл. 55, ал. 2;

-оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика – за кандидатстващите по специалност от професия в професионални гимназии и професионални паралелки в профилирани гимназии, обединени и средни училища.

Това трябва да стане до 10 септември.


Ключови думи
четвърто класиране гимназии Горна Оряховица