Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Общините имат само месец, за да поискат финансиране за щетите от градушката през юни

  12.08.2024 16:59
Общините имат само месец, за да поискат финансиране за щетите от градушката през юни

Областна администрация Велико Търново напомня на общините, че наближава крайният срок за кандидатстване за финансиране за щетите след градушката през юни

Постоянната областна комисия за изпълнение на дейности и задачи, свързани с вземане на решение по целесъобразност на постъпили искания за финансиране от МКВП към МС заседава днес. Срещата бе свикана и водена от областния управител Ивайло Здравков. Включиха се и двамата заместник областни управители - Юлия Мутафчиева и Мастън Мастънов, както и представители на НВУ “Васил Левски”; РД “Пожарна безопасност и защита на населението” - Велико Търново; ЦСМП - Велико Търново; ОД на МВР - Велико Търново; ОПУ - Велико Търново; РЗИ - Велико Търново; “Енергоразпределение - СЕВЕР” ЕАД; “ВиК Йовковци”; “Напоителни системи” АД; Община Велико Търново; Басейнова дирекция и управление на водите, Дунавски район - Плевен.

На заседанието стана ясно, че към момента в Областна администрация - Велико Търново е получено само едно искане за финансова помощ след градушката, която премина през региона в средата на месец юни. То е отправено от Община Велико Търново. Оценените от местната администрация щети възлизат на над 2,7 млн. лв. Документите за възстановителна помощ на физически лица са внесени в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, но подлежат на корекция, тъй като в тях има неточности.

“Използвам възможността да ви припомня, че крайният срок за подаване на исканията на Община Велико Търново наближава. За сградите, които са общинска собственост, за читалищата и молитвените домове на религиозните институции той изтича на 17 септември - три месеца след първоначално направеното от вас запитване. Затова ви апелирам възможно най-скоро да подготвите документите, за да можем да ги внесем на време и да получим одобрение”, призова Ивайло Здравков.

В Областна администрация Велико Търново е постъпила и първоначална информация за настъпило бедствие от Общините Елена и Лясковец. Крайният срок за подаване на искания за възстановителни работи към МКВП към МС за общински имоти за Елена е 17.09.2024 година, а за Лясковец - 20.09.2024 година. За физическите лица срокът е с три месеца по-дълъг и е съответно до 17.12.2024 година и до 20.12.2024 година.

 


Ключови думи
градушка областен управител Велико Търново