Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Със 70 000 лева Община Велико Търново подпомага двойки за инвитро процедури

  06.03.2024 09:32
Със 70 000 лева Община Велико Търново подпомага двойки за инвитро процедури

За 13-а поредна година Община Велико Търново стартира Програмата за асистирана репродукция. 70 000 лева са средствата в бюджета за фонд „Инвитро“, с които ще бъдат подпомагани двойки с репродуктивни проблеми.

До 1 април включително е приемът на документи - всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова подкрепа в размер до 2000 лева. С целевите средства се подпомагат изследвания, процедури и лечение на стерилитет.

Желаещите могат да получат необходимите документи за кандидатстване в Центъра за услуги и информация на партера в сградата на Община Велико Търново или да ги намерят на следния адрес

https://www.veliko-tarnovo.bg/bg/zdraveopazvane/obshinska-programa-za-asistirana-reprodukciya/

Кандидатурите ще бъдат разгледани от комисия, в която участват лекари, акушер-гинеколози и юристи. Одобрените двойки и отпуснатите суми се одобряват с решение на Великотърновския общински съвет. 

Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд „Инвитро” е трайно увеличен. Общинската инициатива е подкрепена и от от гражданския сектор – сред партньорите са Фондация „Искам бебе“, “Happy Mums“, „Ротаракт“ и др.

През 2023-а година по програмата са подпомогнати 22 двойки и семейства с репродуктивни проблеми. А за изминалите 12 години са подкрепени над 220 семейства и двойки с репродуктивни проблеми, някои от тях повече от един път. Първото бебе по програмата е родено през 2012-а година, а през 2023 г. се ражда бебе № 73. 12 са двойките близнаци.


Ключови думи
Фонд Инвитро Велико Търново