Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

При голям интерес стартира Фонд „Малки инициативи” в Горна Оряховица

  08.08.2024 16:53
При голям интерес стартира Фонд „Малки инициативи” в Горна Оряховица

Интересът към Фонд „Малки инициативи”, който ще финансира граждански проекти с до 1000 лева, се оказва доста сериозен, въпреки че първата сесия за набиране на проекти се отваря едва през втората половина на годината. Проектни предложения се набират до 10 септември, след това комисия ще ги оцени и класира. Самите проекти трябва да се реализират до края на годината, а ако договорът е сключен в последното тримесечие до 28 февруари на следващата година. В бюджета за 2024 г. има отпуснати 30 000 лева за такива проекти, но, ако експериментът се окаже успешен, догодина ще са повече. По началния интерес може да се съди, че до края на тази година ще има още един прием на документи.

Все още няма официално подаден проект, но всеки ден се обаждат и идват хора за повече информация и това е знак, че Фондът ще изпълни основната си цел – да направи горнооряховчани по-активни, да ги подтикне да поемат водеща роля в решаването на малките битови проблеми или в реализацията на идеи, които не се нуждаят от големи средства, коментира зам. кметът Даниел Божанков, по чиято идея е създаден фондът.

Най-често хората се насочват към проекти за облагородяване на междублоковите пространства, но като цяло предложенията, които се обсъждат са с много широка насоченост – спорт, култура, доброволчество, социални грижи. Самата концепция на фонда е да бъде широкоспектърен и да покрива всички сфери на гражданския живот.

Могат да кандидатстват отделни граждани, НПО-та, групи от хора, обединени съвсем неформално. Самото кандидатстване е опростено и всичко необходимо може да се намери на сайта на Общината. Предварително се прави план за разходите, които после се отчитат с документи. Не само не е пречка, но е бонус, ако кандидатстващите имат партньор в реализацията на идеята си.

Фондът дава 90% от максимално възможните 1000 лева предварително, а остатъкът след реализиране на проекта.

Кандидатите могат да искат разяснения, в срок до 10 дни преди изтичане на крайния срок (до 01.09.2024 включително) за подаване на проектното предложение, като изпращан въпроси на следния e-mail: [email protected]. Отговорите на зададените въпроси се публикуват в рубриката въпроси и отговори на https://www.g-oryahovica.bg/budi-aktiven
На сайта на Общината е обособена специална секция „Бъди активен“ с информация за инициативата.
Пълния пакет документи за кандидатстване, както и Правилата за финансиране от Фонд „За нови местни инициативи“ е публикуван на следния адрес : https://www.g-oryahovica.bg/budi-aktiven


Ключови думи
фонд Малки инициативи Горна Оряховица