Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Фестивал за електронна музика и екология събира български и световни диджеи на Божур поляна в края на август

  05.08.2024 16:27
Фестивал за електронна музика и екология събира български и световни диджеи на Божур поляна в края на август

Световни и български диджеи и изпълнители ще се изявяват край Горна Оряховица в рамките на тридневен екофестивал за електронна музика.

Той ще се проведе от 22 до 25 август край хижа „Божур“.

Събитието е познато под името „Еколоджикъл Саунд ъф Варна“, като тази година се простира и извън първоначалната си локация.

Фестивалът за музика и екология е проведен за първи път през 2007 г. в местността на Аладжа манастир край Варна, а последното му издание е през 2019 година.

След петгодишното прекъсване, осмият Еко музикален фестивал се завръща с нова сила!

Той ще се проведе първо край Варна, продължава до Горна Оряховица , накрая и при хижа „Планинец“ на Витоша.

Форумът няма комерсиален характер, а входът е напълно безплатен.

В продължение на три дена в района на хижа „Божур“ ще звучи ъндърграунд електронна музика, различна от тази, която масово се слуша в дискотеките.

Освен музика, през трите фестивални дена ще има:

-Визуализации през цялото време,

-Прожекции на филми,

-Работилница за жонглиране и въртене на пой или огнена топка.

Предвижда се вегетарианска кухня. Обмисля се и организирането на мобилен бар, но посетителите са свободни да носят собствени напитки и храна или да пазаруват от магазинчето към хижа „Божур“.

Единственото условие е ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ ДА СЕ ПАЗИ ЧИСТОТА.

Организаторите си запазват правото да отстраняват хора, които не зачитат това изискване, както и хора, които са във видимо неадекватно състояние и пречат на останалите гости да се забавляват.

Главен организатор е Николай Станчев, който твори електронна музика и издава произведенията си на винил в чуждестранни лейбъли. Той организира електронни партита още от далечната 1992 г., бил е диджей във варненски клубове.

Координатор за Велико Търново и Горна Оряховица е д-р Стефан Стефанов, преподавател по специализиран превод и преводачески софтуер във ВТУ, почитател на електронната музика и диджей. Той е организатор на първите електронни партита във Велико Търново през 1998 г., когато пристига да учи в града. Автор е и на монография за авторството в културата на ремикса, както често се нарича цифровата епоха на 21 век.

Ето кои са международните гости, участници във Фестивала:

SPAZ Crew („СПАЗ крю“) – Първият и един от най-старите американски саундсистем, съществуващ от 1992 г. с широки връзки, достигащи до Spiral Tribe, основоположници на движението „Фрий техно“ („Свободно техно“). SPAZ разполагат с 10 kW автономен звук и над 20 артисти, които свирят или правят видео за сцената. Едно от най-старите общества за електронна култура от Сан Франциско, САЩ. Те са създатели на фестивали като Burning Man и AMF (Autonomous Mutant Fest), който се провежда за 26-ти път тази година (мястото се пази в тайна до последния момент и е някъде в щатите Вашингтон, Орегон или Северна Калифорния). Музиката е абстрактно насечено авторско техно с много звуци и ефекти.

Glitch Crew Soundsystem („Глич Крю Саундсистъм“) – нов звук от Румъния с абсолютно млади и нови лица. Част от нашумелия лейбъл от Украйна Suck Puck („Сък Пък“), дебютиращи все по-сериозно на международната сцена на фестивали като Bang Face („Банг фейс“). Най-сериозният рейв в световен мащаб за IDM („ай ди ем“), брейккор и абстрактна електроника. От тях очакваме много тек, брейккор и машъп музика.

Nickynutz („Никинъц“) и D.I.S. („Ди ай ес“) са две много сериозни имена от световната джангъл сцена и единият от тях живее в България. Двамата заедно ще ни поднесат една дива джангъл вечер с много ритми.

Белгия среща Германия. Le Troisieme Type („Ле Троизиеме Тайп“) е нов белгийски артист, наблягащ предимно на авторска музика. Той ще свири два пъти и може да очаквате доста брейкове, IDM и фънгъл.

Diet („Дайът“) – дуо от Германия, чийто стил е дъб техно, изсвирено на машини, голяма част от които са направени от българин. Идват от Германия и ще закрият с музика на живо самия фест.

Организаторът на фестивала Николай Станчев се включва с три различни проекта – два диджейски микса и един авторски сет. А местният координатор Стефан Стефанов ще се изявява под псевдонима си Sir Dancealot.

 


Ключови думи
електронна музика фестивал Божур поляна Горна Оряховица