Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Втора модерна ендоскопска зала функционира в болницата в Горна Оряховица

  01.08.2024 12:48
Втора модерна ендоскопска зала функционира в болницата в Горна Оряховица

Втора модерна ендоскопска зала функционира от началото на юли в Първо вътрешно отделение в болницата в Горна Оряховица. Звеното бе разкрито заради увеличения брой пациенти с гастроентерологични заболявания и болести на панкреаса, като тя позволява на екипа да извършва по-голям брой процедури.

„Новата зала поема извършването на всички процедури под ехографски контрол, които изискват еднодневен престой на пациентите в отделението. Тя е оборудвана със съвременна апаратура, последен модел на японската марка „Еталон“, един от лидерите в ендоскопиите. С нея се извършват изследвания на хранопровод, стомах, черво, черен дроб и панкреас“, обяснява д-р Илко Костурков, началник на Първо вътрешно отделение.

Той уточнява, че всички процедури под рентгенов контрол продължават да се извършват преобладаващо в първа ендоскопска зала, като това разпределение позволява на екипа да работи в още по-тясно сътрудничество с всички клиники и болнични отделения в страната. С наличието на две оборудвани зали времето за изчакване на пациентите е съкратено.

Отделението в момента е единственото в лечебните заведения от Централна Северна България, което е с две ендоскопски и две ехографски зали.

„С откриването на новата зала отделението осигурява затворен цикъл от навременна, специализирана и достъпна медицинска помощ в областта на гастроентерологията, хепатологията и болестите на панкреаса. Това е уникална възможност за пациентите от региона да получават високоспециализирана диагностика на локално ниво и адекватното им насочване към центрове за последващо лечение при необходимост“, обобщава д-р Костурков.


Ключови думи
ендоскопска зала МБАЛ "Св. Иван Рилски" Горна Оряховица д-р Илко Костурков