Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Финландското попълнение на „Локо” Мартин Куитинен е истински символ на обединена Европа – юноша на „Реал” (Валядолид), играл в Испания, Португалия, Исландия и Молдова

  23.07.2024 17:49
Финландското попълнение на „Локо” Мартин Куитинен е истински символ на обединена Европа – юноша на „Реал” (Валядолид), играл в Испания, Португалия, Исландия и Молдова

Най-екзотичното ново попълнение на „Локомотив” при завръщането му в професионалния футбол е 26 годишният дефанзивен полузащитник Мартин Куитинен.

Мартин е роден в Ханко, Финландия, но майка му е полякиня. Има двойно гражданство и е живял и в двете страни. Започва да тренира футбол още на 5-годишна възраст, а на 15 години дебютира за BK-46 във финландското първенство.

После се присъединява към Академията на „Реал” (Валядолид). Кариерата му го отвежда до Португалия, Исландия, Германия, а последно е играл за първодивизионния „Зимбру” в Молдова.

От месец Мартин живее в Горна Оряховица, премина целия подготвителен период с „Локомотив” и дори вкара гол в мача с „Ямбол”. Обича включванията в атака от задни позиции. Това не се практикува много в България, според скромните му впечатления от българския футбол, а може да бъде добро оръжие. Хубаво е когато вкарвам голове, но за мен по-важно е отборът да побеждава, казва Мартин.

Имам все още малко впечатления от българския футбол. От това, което видях, смятам, че тук се играе агресивно с много физическо натоварване и по-малко техника, коментира Куитинен.

Отборът на „Локомотив” е много сплотен, изграждаме добър колектив и това ще ни помага да печелим, смята Мартин. От първия момент ме приеха много добре, всички са позитивно настроени и това ми помага да се приспособя на новото място, казва още финландецът.

Засега той все още живее в хотел „Амбарица”, но клубът му търси апартамент. Мартин очаква новия си дом, за да посрещне и приятелката си, за разочарование на фенките, които вече бройкат симпатичния скандинавец.

Горна Оряховица е спокойно място, където мога да се фокусирам изцяло върху тренировките, а после да възстановявам и да си почивам, тактично споделя впечатленията си от града Мартин.

В момента трябва да влезе в ритъм с нов отбор и няма много свободно време, но иначе обича да се разхожда, когато не е на терена. Вече е опознал доста добре не само Горна Оряховица, а и Велико Търново. Все още няма приятели тук, така че в момента животът му е предимно тренировки и възстановяване.

Разхожда се сам от първия ден. И се оправя много добре. Един ден го чакам да дойде, за да отидем да оправяме документите за пребиваване във Велико Търново. Той идва и ми казва, „Ама аз вече ги оправих”. Проучил какво трябва да направи, къде и сам си свършил всичко. Рядкост е такава самостоятелност и инициативност не само за чужденците, но дори и за нашите играчи. Определено е много интелигентен, разумен и организиран, разказва своите впечатления президентът на „Локомотив” Владимир Русев.

Разговаряме в навечерието на мача с „Лудогорец”. Мартин участва в контролата с дубъла на шампионите и очакваше труден мач, както се и получи. Имат добри индивидуалности и бързи играчи. Ние обаче също направихме добра подготовка. Всички футболисти са готови, но ще ни трябва още малко сработване, коментира финландският халф на „Локо”.


Ключови думи
Мартин Куитинен Локомотив Горна Оряховица