Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Култура

Голо тяло и еротика от известни български художници представя колекционерът Пламен Пъчев в Художествена галерия „Недялко Каранешев”

  23.07.2024 15:33
Голо тяло и еротика от известни български художници представя колекционерът Пламен Пъчев в Художествена галерия „Недялко Каранешев”

„Голо тяло и еротика – творби на български художници” е най-новата изложба, която ще представи на горнооряховчани Художествена галерия „Недялко Каранешев”. Колекцията е на доц. д-р Пламен Пъчев и включва творби на Илия Бешков, Владимир Димитров – Майстора, Иван Лазаров, Васил Стоилов, Дора Бонева, Греди Асса, Маня Вапцарова, Надежда Кутева, Тони Тодоров, Йордан Тодоров, Марта Левчева, Петранка Кац и други известни художници.

Доц. д-р Пламен Пъчев е проподавател по икономика в Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград. Събирал е своята колекция в продължение на 30 години и тя вече съдържа над 150 творби, предимно върху хартия. Почитателите на изкуството ще видят в Горнооряховската галерия произведения на някои от най-известните български художници, както и на по-млади, но също утвърдени автори.

Части от сбирката са показвани в Русе, Благоевград, Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново.

Според писателя и изкуствовед Кенет Кларк, голотата е еманация на човешката личност и нейната красота. Древните гърци са се прекланяли пред голото тяло и ненапразно в античните олимпийски игри атлетите са се състезавали голи. Като продължение на това е естествено голотата да намери широко отражение и в изкуството. Още, обучавайки се, младите творци интерпретират постоянно голотата, а много от работите на утвърдени художници навсякъде по света са именно платна, скулптори или рисунки на голи човешки фигури. Това е една от причините Пламен Пъчев да насочи своята колекционерска страст към голото тяло и еротиката в творчеството на българските художници.

Другата причина е тривиална, но не маловажна. Какво може да си позволи да купува един университетски преподавател в България?! Естествено евтини неща. А цените на работите върху хартия – ескизи, рисунки, тиражна графика, са обикновено по-ниски от маслените картини, да не говорим за скулпторите.

Но в ескизите и рисунките има друга магия, подчертава Пъчев. Чрез тях се проследява тайнството на работния процес. Дори Микеланделовият Давид първо е бил разработен като скици на хартия.

Колекционерът с благодарност си спомня своя преподавател в софийско училище през 60-те години на миналия век, който казвал: „Деца, рисувайте този еркер, защото скоро къщата ще бъде съборена и художниците ще го търсят да го рисуват - но него вече няма да го има”. Така се събудило у него усещането за красиво и желанието то да бъде запазено.

По една или друга причина - образование в чужбина, пътувания, приятелства с творци - така се получило, че Пъчев купувал качествени, но и нескъпи работи, с благодарност е получавал подаръци от самите творци, следил е какво става в сферата на изкуството и в обществото през последните 40 години.

Резултатът е, че накрая се е получила сбирка, която може да бъде интересна за много хора. И тази сбирка ще гостува в Горна Оряховица през август.

Колекцията включва твърде любопитни екземпляри. В нея са представени напр. две моливни студентски рисунки на великия Владимир Димитров - Майстора. Самотният художник се отнасял със смущение към голотата и може би това са единствените му рисунки на голо тяло, освен едно маслено платно правено в студентските му години.

Друг е бил Бешков - той охотно е рисувал голотата, а чуствата му са били от преклонение до открита ирония. 

Голото тяло присъства обилно в работите на известния с прекрасните си пластики Иван Лазаров - но те са по-скоро останали в семейния архив и в хранилищата на музеите.

Интересни са творбите на наши съвременници с гръмка слава - професорите Греди Асса и Маня Вапцарова. Асса винаги е имал афинитет към голотата, която предава в неговия специфичен стил - малко тъжен, малко гротескен.

Жените-художнички рисуват голотата по особен начин. От откроенното представяне на физическата любов при Надежда Кутева, до глорифицирането на мъжката красота при проф. Маня Вапцарова.

Интересен е един мъжки акт на проф. Васил Стоилов - основателя на художествения факултет в Търновския университет. това е учебен модел по време на неговата преподавателска дейност. Но че работата много му е харесала личи от факта, че той грижовно я е датирал и подписал. Интересно рисува акт и Петранка Кац - една много интересна художничка без систематично образование.

Чудесни са работите на известната наша художничка Дора Бонева - съпруга на поета Любомир Левчев.

Откриването на изложбата в ХГ „Недялко Каранешев” е на 1 август от 18 часа. Колекцията ще остане в Горна Оряховица до края на месеца.


Ключови думи
изложба Голо тяло Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета