Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Дебнат с камери отровители на котки в квартала около Съда в Горна Оряховица

  19.07.2024 13:53
Дебнат с камери отровители на котки в квартала около Съда в Горна Оряховица

От над една година масово изчезват котки – както улични, така и домашни, в квартала около „Маслината” и Районния съд в Горна Оряховица. Хората подозират, че някой ръси отрова или подхвърля отровена храна. Котките, когато са сериозно болни или натровени, се скриват и умират далече от очите на хората. Затова нямаме труп при толкова изчезнали животни. Има обаче две натровени дворни кучета. Това ни кара да си мислим, че в квартала действа отровител, обяснява Венцислав Коларов, който тази седмица подаде сигнал в Прокуратурата. Оказва се, че сигналите всъщност са два – още една жена е сезирала разследващите за същото нещо.
До сигнала се стигна, след като във Фейсбук се появиха записи от две различни камери, заснели по различно време жена, която нощем ръси нещо по улиците около „Маслината”.
Досега нямахме нищо, което да предоставим на разследващите, за да ги насочим към евентуален извършител. Но тези записи поставят доста въпроси и ако им се отговори, може да се разбере какво се случва с котките в квартала. Ако междувременно някой открие труп на отровено коте, се ангажирам да платя за аутопсия, за да имаме още доказателства, казва Венцислав.
Младият мъж е приятел на животните и особено на котките, като прибира и лекува болни и пострадали животинчета. В момента отглежда четири котки, като още три са при майка му, и едно куче – всичките са минали през някое премеждие и котешките им животи са намалели. Освен това Венцислав храни и уличните котки в квартала. Всъщност точно така забелязал масовото им изчезване.
Купувам храна от „Кубчето на Рубик” и после им давам да ядат. Преди повече от година изчезна първо Бианка – бяло говорещо коте, което си ме чакаше пред магазина. После и още няколко, а вече може би двайсетина котки са изчезнали. С мен се свързаха и хора, чиито домашни котки липсват. И сега, когато излязоха видеата, си обясняваме какво се случва, разказва Венцислав.
Записите са от охранителни камери, сложени от самите жители на квартала. Едната е заснела около полунощ трима души – двама мъже и жена с бяла коса. Жената ръси нещо по улицата и тротоара, а накрая казва „А така, хайде”. Другото видео е от съседна улица, но пак същата жена върви и ръси нещо по земята, а се вижда как едно коте идва и яде от това, което хвърля.
Вече знаем кои са тези хора. Ясно ми е, че тези видеа не са достатъчни, за да докажем, че жената трови животните, но идеята ми е да създадем нетърпимост към подобни действия. За мен това са хора страхливи, които се крият зад анонимността. Ако можеш да причиниш такова нещо на котка, можеш да навредиш и на човек. За съжаление в България не се гледа сериозно на насилието над животни, а би трябвало, казва Венцислав. Необходим е обществен натиск, за да се спре това, смята младият мъж. Заедно с още няколко съмишленици той е решил да търси истината за котките от квартала и да спре изтребването им.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
натровени котки Горна Оряховица