Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Спорт

16-годишнят Радослав Шабанаков вярва, че още догодина ще изведе свои състезатели до медали от първенствата по таекуондо

  15.07.2024 14:47
16-годишнят Радослав Шабанаков вярва, че още догодина ще изведе свои състезатели до медали от първенствата по таекуондо

16-годишният медалист и национал по таекуондо Радослав Шабанаков създаде трети клуб по корейското бойно изкуство в Горна Оряховица. Клуб „Кондор” започна с Ден на отворените врати, в който всеки посетител имаше възможност да разгледа обстановката и оборудването и да си тръгне с подарък. Тренировките започват още през ваканцията, а през септември ще има демонстрации на състезатели на „Кондор 2000” от София, чийто състезател е Радо. Открит урок ще направи и главният треньор на софийския клуб Димитър Дечев.

Както има място за няколко магазина в Горна Оряховица, така има място и за няколко клуба. Има деца за всички, не си пречим, а се допълваме, смята младият инструктор, който има 3 дан в таекуондото.

Радослав е започнал да тренира, когато бил на 5 години. В началото не разбирах какво точно правя, но стига да има желание, бързо се напредва, казва младежът. При него стана наистина много бързо, само след 4-5 месеца стигна до медалите, спомня си майка му Росица, която е голямо опора в новото начинание на Радо.

Според него 5-6 годишна възраст е добра за начало в таекуондото. Хубаво е да имаш някакви природни даденост, да си разтегнат, но най-важното е желанието. С търпение и упоритост всичко се постига, вярва младият инструктор.

Първите уроци той взема в ТК „Хемус”. Тренирал е и в другия горнооряховски клуб „Инвикта”. От няколко години е на самостоятелна подготовка и се явява на състезания от името на „Кондор 2000”. От всички съм научил много и съм благодарен на всичките си треньори за развитието си, казва Радослав. Благодаря и на моите родители, които са плътно до мен и подкрепиха създаването на моя клуб, допълва шампионът.

В кариерата си той има много отличия. Бил е няколко пъти държавен шампион, участвал е на Световното първенство през 2022 г., когато домакин беше София. Бил е втори на Балканско и трети на Европейско първенство.

Амбицията му е да предложи най-доброто оборудване в своята зала и тренировки като в националния отбор. От догодина клубът ще може и да картотекира състезатели, а защо не и още през 2025 г. да има медалисти от „Кондор Горна Оряховица” на национални турнири и държавни първенства.

Радослав е ученик в 9 клас на СУ „Вичо Грънчаров” и смята, че ученето и спортът не си пречат ни най-малко. Намирам време за всичко, твърди младежът. Ще има време и за новия клуб.

Залата на клуб „Кондор” се намира на 2 етаж в бизнес-центъра зад Общината (сградата на Софиянски). Входът е до Данъчната служба. Тренировките ще са от 17 часа в понеделник, сряда и петък, като групи ще се създадат според броя на записалите се деца.

Клубът всъщност няма да е само за деца. Много възрастни питат и вероятно ще има и група за големи. В София всеки втори родител също тренира. Повечето не го правят, за да станат състезатели, а да се забавляват и да поддържат форма, пояснява Радослав.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Радослав Шабанаков клуб Кондор Горна Оряховица таекуондо