Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Психолог оказва подкрепа на лекуващите се в МБАЛ „Св. Иван Рилски”

  13.07.2024 13:04
Психолог оказва подкрепа на лекуващите се в МБАЛ „Св. Иван Рилски”

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пациентите на стационара. Десислава Антонова е от Горна Оряховица и няколко години е работила в администрацията на МБАЛ. Магистър е по специалността "Психология на личността" и от май е поканена да работи като психолог към лечебното заведение. "През тези години придобих практически опит най-вече от Първо вътрешно отделение, където има много онкологични случаи. Приемането на диагнозата от тези пациенти е много чувствителен момент, те се нуждаят от силна подкрепа, както често и техните близки", разказва Антонова. "По това време следвах в университета и често съм споделяла със свои преподаватели за сложни казуси с пациенти, като заедно сме търсили най-вярното решение".

По думите й, често близки на тежко болни пациенти реагират емоционално и объркано, когато се касае за живота им. Стресираните близки трябва да бъдат нормализирани, за да се овладее настъпилата криза. "Консултирането на пациента подпомага разбирането на новопоявилото се състояние, както и възможните алтернативи. Понякога диагнозата променя радикално и негативно идеята на пациента за бъдещето му. Психологът посреща всички въпроси и тревоги, на които медицинският персонал не би имал време и възможност да отговори", коментира още Антонова.

Тя се сблъсквала и със случаи на пациенти, пострадали след домашно насилие. Такива пациенти също са предизвикателство за нея и се нуждаят от много специално отношение. Десислава Антонова работи пет дни в седмицата, на 8-часов работен ден в болницата, като на нейната компетентност може да разчитат пациентите от всички отделения, както и персонала, ако някой се нуждае от психологическа консултация. Не са редки случаите, в които връзката с психолога продължава и след изписването на пациента от болницата, като Антонова с готовност е винаги на разположение.

Десислава Антонова е спечелила доверието на пациенти от вътрешните отделения, а със старшата акушерка на Акушеро- гинекологичното отделение Снежана Белчева работят по съвместни инициативи както за бременни жени, така и за родилки. Психологът активно се включва в училищата за родители и в дните на отворените врати, които АГО организира съвместно със сдружение "ЗА Горна Оряховица". Тя подготвя и тема за следродилната депресия за родилките в отделението. Десислава Антонова е и част от психологическия екип, който консултира двойките, които посещават новооткрития кабинет за репродуктивно здраве, който е съвместен проект между МБАЛ, фондация "Искам бебе" и община Горна Оряховица. Заедно с клиничния психолог Весислава Божанова те работят безплатно по график и със сформираните групи с репродуктивни проблеми.

 


Ключови думи
психолог МБАЛ "Св. Иван Рилски" Горна Оряховица