Събота, 05 Oct 2024
            
Горна Оряховица Култура

Летният хит на Галерията в Горна Оряховица – експозицията „Меридиани“, изненада дори самия автор Маринета Млячкова

  04.07.2024 20:26
Летният хит на Галерията в Горна Оряховица – експозицията „Меридиани“, изненада дори самия автор Маринета Млячкова

Пътят между Велико Търново и Горна Оряховица може да се окаже много дълъг и така се получило с изкуството на ръководителя на катедра „Живопис“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Маринета Млячкова. Но в крайна сметка и това разстояние е преодоляно и 13-та й самостоятелна изложба е именно в Художествена галерия „Недялко Каранешев“.

Заслугата е на д-р Деница Александрова, която освен уредник на Галерията е и преподавател във ВТУ. А резултатът е, че самият автор се оказа изненадан от пълнотата на внушението на собствените си картини.

Имате много добра зала. Ние, живописците, понякога сме много капризни. Но, когато влязох и видях подредени собствените си работи, бях изненадана. Усетих едно много цялостно представяне на моето творчество и благодаря на Деница Александрова за отношението. Надявам се хората, които ще видят изложбата, да са толкова приятно изненадани, колкото е авторът на картините, с намигване коментира доц. Маринета Млячкова.

Изложбата е наистина събитие за Горна Оряховица и ще бъде жалко да бъде пропусната от изкушените от изкуството. Мащабна –  не само заради формата на картините, интимна – заради личното докосване до дълбоки теми, еклектична – защото живописта се сплита с рисунката, с колажа, дори с текста. С две думи изключително интересни са Меридианите на доц. Млячкова и се опитайте да ги видите, докато са в Горна Оряховица. А това ще е до 19 юли.

Маринета Млячкова или Мери, както я наричат приятелите, е родена във Велико Търново. Завършила е живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и от 30 години преподава в своята Алма матер. Вече е доцент и доктор, ръководител на катедра „Живопис“. Има 12, с горнооряховската 13, самостоятелни изложби и участие в над 100 колективни.

В Горна Оряховица показва творчеството си за първи път, но пък откриването на изложбата бе споделено от много горнооряховчани – нейни състуденти, студенти и приятели. Както и от много сегашни студенти и колеги. Поканата за представяне в Галерията е от д-р Деница Александрова, но този път тя остави представянето на гост-автора си на друг. Със задачата се зае Николина Джановска, която също е живописец – студент на доц. Млячкова и вече колега като асистент във ВТУ.

„Меридиани“ представя сравнително нови творби, правени малко преди и след Ковида. Юли месец не е точно сезон за изложби, но си струва да влезете в Галерията, за да се заредите с енергията на Маринета Млячкова.

За себе си тя казва, че търси положителното във всяка ситуация. Може би затова не се страхува да се впусне в трудни теми или пък да задълбае във философски въпроси. И в крайна сметка присъствието й е многослойно, така както са изграждани картините й.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Маринета Млячкова Художествена галерия Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета