Сряда, 03 Юли 2024
            
Велико Търново Други

Комисията за борба с трафик на хора във Велико Търново започна кампания за превенция сред децата

  01.07.2024 20:31
Комисията за борба с трафик на хора във Велико Търново започна кампания за превенция сред децата

Комисията за борба с трафика на хора във Велико Търново започна кампания за превенция като първите срещи са с деца и младежи от застрашените общности. Вече са направени няколко беседи и тренинги на тема „Трафикът на хора и как да се предпазим“ с младежи от центрове за настаняване, дневни центрове и други социални услуги от този тип. Чрез игри, решаване на казуси и видеоматериали младите хора се учат да разпознават опасностите и възможностите за въвличане в трафик на хора. Показва им се пътят за подаване на сигнал и как да се предпазят.

Целта е да се информират децата и младежите какво представлява трафикът на хора и как може да се предпазим. Основен акцент в инициативата е предотвратяването на въвличане в сексуална експлоатация, която продължава да бъде най-често докладваната форма на трафик в Европейския съюз.

Експлоатацията на млади жени и мъже в секс индустрията се улеснява от бързото развитие на технологиите и ползването на интернет за набелязване и примамване на потенциални жертви, чрез манипулации и заблуди, а след това контролиране и рекламиране на услугите предоставяни от пострадалите лица.

Основната цел е да бъде заострено вниманието на конкретни рискови групи за тези опасности. Младежите и обществото, като цяло трябва да проявява активност при подаване за сигнали, да са запознати със стъпките. Децата са една от най-застрашените групи. Основният проблем при тях е наивното им поведение в интернет пространството – изпращане на голи снимки, разкриване на лична информация. Това е един от пътищата за въвличане в трафик на хора и риск детето да бъде принудено да предоставя сексуални услуги.

Информационната кампания предвижда последователно реализиране на целенасочени превантивни дейности чрез информационни сесии и тренинги обхващайки освен ученици от прогимназиален етап на основното образование и гимназиален етап на средното образование,  също така деца и младежи от Центрове за настаняване от семеен тип, Дневни центрове за деца с увреждания, Центрове за работа с деца и младежи в областта. Тренинги са реализирани с деца от с. Ресен, с. Никюп, с. Русаля и гр. Дебелец. Предстоят в с. Арбанаси, с. Плаково, с. Балкан, с. Къпиново, с. Пчелище и др.

 


Ключови думи
Комисия за борба с трафик на хора Велико Търново