Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Три училища от Горнооряховско са в дъното на националната класация при 4-класниците

  24.06.2024 17:11
Три училища от Горнооряховско са в дъното на националната класация при 4-класниците

Три училища от Горнооряховска община са в последната стотица в своеобразната класация на училищата в България след НВО в 4 клас. Изпитът е проведен в 1756 частни и държавни училища. Резултатите са публикувани в Портала за отворени данни и са обобщени от dideva.alle.bg.

Изпитът в IV клас не е показателен. Не се организира по правилата на истинско външно оценяване и не може да се приеме, че отразява точно знанията на децата, казват педагозите. Но въпреки това, а може би точно заради това, резултатите са стряскащи.

Двама четвъртокласници в ОУ „Отец Паисий” в Писарево са постигнали общо 17,25 средна оценка по български и литература. Това си е кръгла двойка, а малко по-добър е резултатът на връстниците им от ОУ „Васил Левски” във Върбица и ОУ „Св. Климент Охридски” в Драганово, съответно с 30,75 точки за четирима ученици и 32,25 за шест деца. Само фактът, че от трите училища има 12 ученици на този изпит и те не могат да хванат тройката, е стресиращ. По математика тези деца са малко по-добре. Но като цяло средният успех на трите училища по двата изпита ги поставя в последната стотица на всички училища в страната.

Училището в Писарево е на 1720-то място сред 1756 училища. Това във Върбица е на 1670-то, а в Драганово на 1640-то място.

ОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Горна Оряховица също е във втората половина от таблицата.

Останалите са по-напред, но все пак няма нито едно горнооряховско училище в Топ 100.

Най-добре се представя ОУ „Иван Вазов”, което е на 282-ро място в страната. Останалите са след 450-то място. Четвъртокласниците на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Горна Оряховица този път са с втори резултати, до които са близо учениците на ОУ „Елин Пелин” в Първомайци. СУ „Георги Измирлиев” е напред по БЕЛ, но им отстъпва по математика.

И ако, изпитът в 4 клас не е важен, както казват учителите, какво ще покажат оценките от НВО в 7 клас?! Резултатите се очакват скоро, също скоро предстоят и анализите за училищната мрежа в общината. Проблемът вероятно не може да се реши на общинско ниво, но пък дано поне се появят някакви идеи.

Съвсем в дъното на таблицата за 4-класниците са други училища в региона, като на последното място е това в Алеково. Очевидно е, че това са училища, в които деца от малцинствата са обречени да бъдат маргинализирани още от началния курс. Има обаче и друг пример - Частното училище в Русаля, което работи с деца от трудни семейства, има успех от 75 точки по БЕЛ, също с двама четвъртокласници.

Време е за анализи, защото е ясно, че нещо трябва да се промени и децата в Писарево, Върбица, Драганово и т.нат. да получат шанс.


Ключови думи
НВО 4 клас Горна Оряховица