Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Хандбалистите на ПГЕЕ „Ломоносов” спечелиха втора шампионска титла от Ученически игри 2024, събират пари за Олимпиада в Бахрейн

  24.06.2024 10:01
Хандбалистите на ПГЕЕ „Ломоносов” спечелиха втора шампионска титла от Ученически игри 2024, събират пари за Олимпиада в Бахрейн

Хандбалистите на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” спечелиха втора шампионска титла от Ученически игри 2024. След като преди няколко седмици златната купа извоюва отборът във възраст XI – XII клас, вчера шампиони станаха и по-малките от VIII – X клас.

Финалът в тази възраст се изигра в Хасково от 20 до 23 юни с участието на шестте най-добри ученически отбори в страната, спечелили зоналните първенства.

Отборът на ПГЕЕ „Ломоносов” се падна в предварителна група с отборите на ОбУ „Отец Паисий” (София) и СУ „Никола Вапцаров” (Петрич). В другата група бяха отборите на Търговска гимназия Бургас, СУ „Христо Ботев” (Кубрат) и ПГТ „Ал. Паскалев” (Хасково).

Горнооряховските хандбалисти, водени от учителя по физическо възпитание Искра Благинова и старши треньора на ХК „Локомотив” Йордан Димитров, доминираха категорично над всичките си съперници, побеждавайки с баскетболни резултати. В групата те се наложиха с 39:22 над връстниците си от Петрич и с 50:27 над момчетата от София.

Във полуфинала отстраниха отбора от Бургас с 39:10, а на финала бяха също толкова категорични срещу хандбалистите от Кубрат и спечелиха купата с 40:21.

Георги Василев стана голмайстор на турнира със 70 попадения.

Шампионите на ПГЕЕ са ядрото на юношеския тим на „Локомотив”, който тази година направи златен дубъл с титла от първенството и Купата на България. Това са Иво Иванов, Михаил Тодоров, Велизар Драганчев, Георги Василев, Мартин Костадинов, Пламен Катрев, Християн Колев, Даниел Генин, Алексей Ангелов и Светослав Иванов, който е от другия горнооряховски хандбален клуб „Раховец”.

От 2017 г. насам ПГЕЕ „Ломоносов” неизменно имат поне по една шампионска купа от Ученическите игри по хандбал, като през 2019 и 2024 г. правят златен дубъл с победи и в двете възрасти.

През това време хандбалистите са участвали на две Световни ученически първенства и една ученическа Балканиада.

Тези успехи, както и международните участия в миналото (през 1993 г. баскетболен отбор на училището участва в Световни ученически игри в Гърция, през 1999 г. футболният отбор е на същия форум в Италия, 2000 г. хандбалистите са на Световно във Франция, а отборът по тенис на маса в Словакия) са накарали организаторите на Олимпиадата за ученици да отправят специална покана за участие към ръководството на ПГЕЕ „Ломоносов”.

Олимпиадата за ученици, наричана Гимназиада, се организира от две години и тази година ще се проведе в Бахрейн от 23 до 31 октомври. Ще участват ученически отбори от 80 държави, които ще се състезават в 26 вида спорт.

ПГЕЕ „Ломоносов” вече е потвърдило участието на своите хандбални шампиони, плащайки депозит за първите два дни. Настаняването по време на първенството е по 60 евро дневно на човек. Парите за депозита са осигурени от самите състезатели, треньори и съдиите, които са задължителна част от групата. Междувременно училището започва кампания, за да събере останалата част от сумата. Ще са необходими около 30 000 лева. Сумата не е точно определена, тъй като още не се знае колко ще струват самолетните билети до Бахрейн, на този етап са по близо 800 евро. Със сигурност отборът ще участва на Олимпиадата, но ще сме благодарни на всеки, който ни помогне, коментира директорът на училището Милена Димитрова.

Който иска да подкрепи хандбалните шампиони на ПГЕЕ „Ломоносов” и Горна Оряховица и да им даде възможност да трупат опит на международна сцена, може да го направи по сметка:

UniCredit Bulbank

IBAN BG43 UNCR 7630 3100 1128 70

BIC: UNCRBGSF


Ключови думи
хандбал ПГЕЕ Горна Оряховица