Събота, 28 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Европейският шампион по борба Александър Костадинов завърши кариерата си със сребърен медал за „Локомотив” от Държавното на класиците

  18.06.2024 15:49
Европейският шампион по борба Александър Костадинов завърши кариерата си със сребърен медал за „Локомотив” от Държавното на класиците

Европейският шампион по класическа борба за мъже и двукратен световен за юноши Александър Костадинов избра да завърши кариерата си като състезател на „Локомотив” (Горна Оряховица). В последното си състезание той спечели сребърен медал за горнооряховския клуб от Държавното по класическа борба.

Държавният лично-отборен шампионат за мъже и жени и в двата стила се проведе в Пловдив от 12 до 15 юни. При класиците участваха 160 състезатели от 30 клуба, а в свободния стил – 170 борци на 35 клуба.

„Локомотив” (Горна Оряховица) беше представен от четирима състезатели – един в класически и трима в свободен стил.

В кат. 72 кг при класиците Александър Костадинов направи най-емоционалния финал, въпреки че загуби от Иво Илиев от ЦСКА с 1:4. След последния гонг на схватката Александър свали кецовете и направи салто, за да ознаменува края на кариерата си като активен състезател. Цялата зала аплодира аткрактивния борец, донесъл радост на България и на международния тепих. Костадинов ще навърши 36 години след няколко месеца. В кариерата си се е борил за няколко клуба, но избра за финалните си схватки горнооряховския „Локомотив”.

Първенството започна за Костадинов с победа по точки над Димитър Стефчев от НСА. Във втория кръг последва победа над Вили Димитров от Плевен. В полуфинала Александър се наложи убедително с технически туш над Николай Дзедзов от НСА. На финала го чакаше бронзовият медалист от Европейското за младежи до 23 г. Иво Илиев от ЦСКА, който спечели шампионската титла. Но загубата ни най-малко не помрачи празника за Александър Костадинов.

В свободния стил най-близо до медал от горнооряховчани се оказа най-младият от групата Николай Ангелов, който за първа година се бори и при мъжете. В кат. 61 кг той остана пети. Николай загуби първата си среща от Дениз Наим от Димитровград. Наим стигна до финала и изведе „локомотивеца” до репешажите, където Ангелов победи с технически туш Хакиф Мюмюн от „Тракиец” (Пд). В схватката за бронзовия медал самочувствие не достигна на Николай и той загуби от Зейхан Сабриев от отбора на домакините.

В кат. 70 кг Пламен Бъчваров зае седмото място. Той започна с победа с технически туш над Тодор Кутев от „Левски”, но след това загуби от бъдещия шампион Калоян Атанасов от Стара Загора. Това му даде шанс за репешаж, но там последва втора загуба от Георги Ангелов от Димитровград.

Цанко Ганчев остана извън десятката в кат. 74 кг след две загуби от шампиона Иван Стоянов от Стара Загора и в репешажа от Антон Стоянов от „Тракиец”.

Клуб по борба „Локомотив” благодари на Александър Костадинов, че избра да завърши състезателната си кариера с нашия отбор. Сашо е голям спортист, спечелил много медали и е пример за младите борци. Надяваме се, че той ще вдъхнови нашите състезатели да следват пътя му. Желаем му здраве и успехи в новите начинания, заявиха от ръководството на горнооряховския клуб.

Доволни сме от нашите момчета в свободната борба. Николай беше близо до медал, но не му стигна вяра в себе си. С повече тренировки и състезания, ще натрупа самочувствие и ще има успехи, коментира треньорът Николай Ганев след края на ДЛОШ.

Сн. https://www.bgwrestling.bg/


Ключови думи
борба Локомотив Горна Оряховица Александър Костадинов
Последни
Седмицата
Анкета