Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Избори 27 октомври 2024 г. Политика

Според второ паралелно преброяване „Величие” изпреварва ДПС в Горна Оряховица

  10.06.2024 15:08
Според второ паралелно преброяване „Величие” изпреварва ДПС в Горна Оряховица

Докато чакаме официалните данни от РИК, където до 14:30 часа са обработени 59% от протоколите, предлагаме второ паралелно преброяване на гласовете в община Горна Оряховица. То е направено от щаба на „БСП за България” и съвсем малко се различава от това на ГЕРБ. Интересното е обаче, че е хванат резултата на „Величие”, който изненада всички.

Според преброяването на БСП първа политическа сила в общината е ГЕРБ-СДС с 2872 гласа. Втори са „Възраждане” с подкрепата на 1973 избиратели.

„Продължаваме промяната – Демократична България” събират 1187 гласа в общината, а четвъртото място е за „БСП за България” с 1023 гласували.

За ИТН са гласували 816 избиратели и веднага след тях е „Величие” със 744 гласа. Седмото място е за ДПС с 691 подкрепящи.

От оставащите под чертата на 4-те процента най-добре са ВМРО със 186 гласа. „Солидарна България” събира 152, а „Левицата” – 103.

И това преброяване не хваща МЕЧ. Формацията, водена от бившия министър на спорта Радослав Василев е близо до бариерата от 4%, а и в Горнооряховско си има солидна подкрепа на около 300 избиратели.

БСП са броили и преференциите в някои листи. Горнооряховският кандидат в тяхната листа Емилия Иванова печели най-много преференции – 236.

Уловена е голямата битка в листата на ГЕРБ-СДС, където втори, трети и четвърти се борят за сигурното депутатско място, спечелено с голямо предимство от Димитър Николов.

В изборите за Европейски парламент подреждането е същото. Интересно е, че най-убедени европейци са от ИТН, където има почти пълно покритие между гласувалите за двата парламента. Само 17 по-малко са гласовете за ЕП – 799.

Дори при ПП-ДБ има по-голямо разминаване. От техните избиратели 1087 за гласували и в европейския избор, със 100 по-малко от вота за Народно събрание.

Най-голяма разлика има при ГЕРБ – СДС. Те пак са първа сила, но с 2472 гласа – 400 по-малко от българските избори.

От избирателите на „Възраждане” 1816 са участвали и в избора за Европарламент. От „БСП за България” за европейските депутати са гласували 950 избиратели със здрава подкрепа с преференции за Цветелина Пенкова.

„Величие” са дали 662 гласа за европейски избори. Партията не успя да прескочи прага за ЕП, но явно избирателите й в Горна Оряховица са последователни.

ДПС е с 614 гласа за Европейския парламент.

С две думи, ако гласовете на национал-популистите се обединят, могат да ги направят първа политическа сила в Горна Оряховица. Същото както е и на национално ниво. Успокояващото е, че, засега поне, обединението им изглежда невъзможно. Тревожното е, че докато уж трезво разсъждаващите бойкотират изборите, горещите глави се активизират. И дано да е само с бюлетини.


Ключови думи
избори Горна Оряховица