Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Култура

Ателие EX LIBRIS откри традиционната си изложба в Горна Оряховица

  06.06.2024 20:03
Ателие EX LIBRIS откри традиционната си изложба в Горна Оряховица

Ателие EX LIBRIS към Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица представи традиционната си изложба, обичайно съпътствана с наградите през годината.

В малката зала на Галерията са представени творби, участвали в различни прояви през последните години. Акцентът е към XIX Международен конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Горнооряховските майстори на малката графика са редовни участници и носители на много награди. Тази година темата на конкурса-изложба е EX LIBRIS - EX DILEMMA. Творческата проява е под патронажа и с финансовото съдействие на Министерството на културата и Програма „Култура“ на Община Русе.

Двама възпитаници на Ателие EX LIBRIS към Художествена галерия „Недялко Каранешев“, чийто ръководител е уредникът на Галерията д-р Деница Иванова – Александрова, са носители на отличия от поредния конкурс в Русе. В категория до 14 г. с първо място е удостоена Магдалена Александрова. В категория младежи от 14 до 26 г. носител на спонсорска награда е Росица Георгиева. Самият конкурс представя 284 творби, 204 участници, 29 държави.

Връчването на наградите и каталозите от конкурса в Русе бе първата част от откриването на изложбата на горнооряховските EX LIBRIS-и. В останалите три части д-р Деница Александрова сподели пристигналите грамоти и сертификати от останалите арт събития, в които са участвали през последните две години.

Това са 25-та и 26-та Международна младежка художествена изложба в Нова Загора, проведени през 2023 и 2024 г. При провеждането на последната Специален диплом за колекция и диплом за преподавател получават две школи в България, а участват представители на над 30 държави. Едната наградена школа е Ателие EX LIBRIS от Горна Оряховица.

Художниците от Горнооряховското ателие участваха и в онлайн изложба на Лвовското художествено училище „Олекси Новакивски“. В тази изява няма награди, целта е да се подчертае, че изкуството е по-силно от войната и дори в сегашната ситуация в Украйна има място за творци и художници.

В изложбата, подредена в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ участват Ивет Александрова, Магдалена Александрова, Рейна Димитрова, Анелия Михайлова, Елеонора Христова, Ивона Иванова, Йоанна Караиванова, Мария Пишманова, Росица Георгиева, Десислава Вълева и техният ръководител Деница Иванова – Александрова.

Букет и поздравителен адрес изпрати и кметът Николай Рашков. Специален гост беше художникът Иво Сираков, родом от Горна Оряховица и творящ в Испания.


Ключови думи
екслирбрис Горна Оряховица изложба
Последни
Седмицата
Анкета