Събота, 06 Юли 2024
            
Горна Оряховица Общество

Разследват умишлен пожар в СУПЦ за сваляне на цената при евентуална приватизация, оказа се игра на деца

  06.06.2024 12:32
Разследват умишлен пожар в СУПЦ за сваляне на цената при евентуална приватизация, оказа се игра на деца

На 25 май вечерта три пожарни и девет огнеборци овладяха пожар в една от сградите на СУПЦ. Този път горя бившата администрация, която трябваше да става младежки център. От пръв поглед става ясно, че пожарът е човешко дело и започна разследване.

И то по подозрение, че огънят е запален умишлено, за да се свали цената на СУПЦ, което щяло да се продава. От МВР са изпратили официално писмо до ОбС да предостави на разследващите решението си от последната сесия, което се отнася до имота. От някъде явно е тръгнала информация, че е взето решение за продаване. Но, за съжаление нищо такова няма, защото няма интерес.

Взехме решение за промяна на Подробния устройствен план и разделянето на сегашния имот на три по-малки. Идеята е, че така по-лесно ще се привлече инвеститорски интерес, обяснява председателят на ОбС Огнян Стоянов.

В момента седем сгради и близо 9000 кв. м земя са в едно УПИ. И ако някой проявява интерес към една част, трябва да купи целия имот. Преди няколко месеца е имало интерес към общежитието. Оглеждали са го с идея да се ползва за чуждестранни работници, които се наемат от български фирми. Една от причините заинтересованата фирма да се откаже е окрупнеността на имота и дългите процедури по разделянето.

Промяната на ПУП ще отнеме няколко месеца. Правим го, за да сме готови и да предложим нещо по-атрактивно на потенциалните инвеститори. Но в момента няма никакъв интерес, добавя още Стоянов.

Решението на общинските съветници е да се обособят три УПИ-та от сегашния голям терен. Едното, с предназначение за общежитие, е 3211 кв. м, другите две – за обществено ползване, са по 2849 кв. м.

Действията за улесняване на приватизацията на изоставените сгради на СУПЦ са крайно навременни, защото обектът очевидно е опасен. Реално сградите се охраняват само от надписи, че влизането е забранено.

Всъщност са лесно достъпни и очевидно се ползват – било от бездомници, било от други, вероятно младежи, които си устройват импровизирани кръчми, съдейки по отпадъците след тях.

Четири хлапета се оказаха и подпалвачите на 25 май. Пожарът няма нищо общо с приватизацията и свалянето на цената, а е резултат от детска игра. Хлапетата едва ли ще спрат да се събират там, ясно е, че мястото им е интересно. Но сградите представляват риск и за тях. Може би горнооряховчани си спомнят трагедията в недостроената сграда на ДНА, на чието място сега е „Кауфланд”. Там загина дете и това, че инцидентът излезе скъпо на Общината, е най-малкият проблем.

И тъй като на практика е невъзможно толкова сгради да се обезопасят така, че никой да не може да влезе, единственото полезно решение е бърза приватизация.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
СУПЦ Горна Оряховица пожар