Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Култура

Балет „Калина” и танцови школи от Варна и Търговище спечелиха трите Гран при на шестата „Танцова въртележка”

  02.06.2024 14:57
Балет „Калина” и танцови школи от Варна и Търговище спечелиха трите Гран при на шестата „Танцова въртележка”

В продължение на три дни над 400 балетисти на възраст от 5 до 19 години от 13 школи се състезаваха за наградите на VI Национален конкурс „Танцова въртележка” в Горна Оряховица.

Конкурсът се организира от НЧ „Напредък 1869” с финансовата подкрепа на Община Горна Оряховица. Танцовата надпревара е включена в календарите на Министерството на културата и Съюза на организациите за любителско изкуство СОЛИ.

Тази година журито бе с председател доц. д-р Елица Луканова – асистент в АМТИИ гр. Пловдив, преподавател „Основи на класическия танц” и „Методика на преподаване на класическия танц” и членове Надежда Дичева - хореограф, танцьор, преподавател, Ангелина Гаврилова - хореограф, танцьор, преподавател, дългогодишен солист на Балет „Арабеск” и преподавател по „Съвременен танц” в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Виталий Емелияненков – балетист, танцьор и преподавател, асистент в Академия за Музикално Танцово и Изобразително Изкуство „Проф. Асен Диамандиев” гр. Пловдив.

Инициатор за провеждането на конкурса е Калинка Генова – създател и ръководител на балет „Калина”, чиито талантливи състезатели представят България и град Горна Оряховица на световните шампионати по танци през 2019 и 2022 и 2023 година.

Нейните момичета отнесоха и една от големите награди. Конкурсът дава три награди Гран при – по една за всеки състезателен ден.

В първия ден надпреварата беше в стиловете Класически балет и Характерен танц. Големият победител е Балетна формация „Търговище” при Центъра за младежки дейности и инициативи в Търговище с ръководители Севдалина Стойчева и Мариям Макарнаян.

Вторият ден беше за стиловете Модерно, Лирикъл и Джаз и голямата награда е за Балет „Калина” при НЧ „Напредък – 1869” Горна Оряховица с ръководители Калинка Генова, Денислав Иванов, Миа Момъкова, Емона Георгиева и Калина Кръстева.

В последния ден се състезаваха в стиловете Шоуденс и Акроденс. А Гран при спечелиха балет Step One и балетна школа „Малкият принц” от Варна с ръководители Полина Добрева и Ивиана Рачева.

Председателят на НЧ „Напредък 1869” Атанас Петров връчи последната голяма награда и закри конкурса с поканата отново да се видят всички догодина за седмото му издание. Председателят на журито д-р Елица Луканова имаше последната дума, за да благодари на организаторите за условията, позволили на всички да представят най-добре таланта си. Благодаря на родителите, защото без тяхната любов към танца и подкрепа за школите, нямаше да съществува нашето изкуство. Благодаря на педагозите и най-вече на вас, прекрасни деца. Вие танцувате прекрасно, продължавайте да го правите. Танцът не е само движение на тялото, той възпитава дисциплина, интелигентност, характери. Продължавайте да подкрепяте нашето изкуство, обърна се д-р Елица Луканова към всички в залата.


Ключови думи
Танцова въртележка Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета