Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Шестата „Танцова въртележка” се завъртя на сцената на НЧ „Напредък”

  31.05.2024 11:56
Шестата „Танцова въртележка” се завъртя на сцената на НЧ „Напредък”

Председателят на НЧ „Напредък 1869” Атанас Петров обяви за открита шестата „Танцова въртележка” и на сцената на НЧ „Напредък 1869” вече се състезават най-малките от класическия стил. Преди това той представи част от журито. А всички гости бяха поздравени с танцов поздрав от световния шампион и вече хореограф Денислав Иванов.

В продължение на три дни във въртележката ще се представят около 400 изпълнители от 13 школи. Те ще изпълнят над  180 танци – солови , дуетни  и групови. Новото в регламента на конкурса тази година е, че състезателите, разделени в 4 възрастови групи се представят в седем стила – класически балет,  характерни танци, модерно, лирикъл, джаз, шоу денс, акро денс. Всеки участник може да се изяви в всяка от четирите категории: соло, дует/трио, група и формация без ограничения на броя на танците.

Изпълненията ще бъдат оценявани от жури с председател доц. Д-р Елица Луканова – асистент в АМТИИ гр. Пловдив, преподавател Основи на класическия танц и Методика на преподаване на класическия танц и членове Надежда Дичева - хореограф, танцьор, преподавател, Ангелина Гаврилова - хореограф, танцьор, преподавател, дългогодишен солист на Балет „Арабеск” и преподавател по Съвременен танц в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Виталий Емелияненков – балетист, танцьор и преподавател, асистент в Академия за Музикално Танцово и Изобразително Изкуство “Проф. Асен Диамандиев” гр. Пловдив.

Танцовото състезание се осъществява за шести път и е включено в Културния календар на Министерството на културата, както и в Творческия календар на Съюза на организациите за любителско изкуство СОЛИ.

Организатори са НЧ „Напредък – 1869”, на чиято сцена се провежда конкурсът, с подкрепата на Община Горна Оряховица. Инициатор за създаване на конкурса е Калинка Генова – създател и ръководител на балет „Калина”, чиито талантливи състезатели представят България и град Горна Оряховица сред световните шампиони по танци през 2019 и  2022 и 2023 година.

Организаторите от НЧ „Напредък-1869” са предвидили многобройни награди, както и три големи награди „Гранд При”, които ще се връчат в края на всеки от трите дни на конкурса.

Първото награждаване е тази вечер от 17 часа. Ще бъдат раздадени отличията в стил Класически балет и Характерни танци за всички възрасти.


Ключови думи
Танцова въртележка Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета