Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Три училища в Горна Оряховица си направиха приема за първокласници на първо класиране

  31.05.2024 09:39
Три училища в Горна Оряховица си направиха приема за първокласници на първо класиране

ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Св. Паисий Хилендарски” и СУ „Георги Измирлиев” си направиха приема за първокласници още на първо класиране. ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и СУ „Вичо Грънчаров” ще разчитат на второто, но по всяка вероятност ще останат с маломерни паралелки.
264 места за първокласници обявиха петте горнооряховски училища. Приемът става чрез електронна система, която е задължителна за всяко населено място с повече от едно училище. В останалите селища на общината първокласниците се записват директно в училището.
В Горна Оряховица системата отвори на 8 май, а подаването на заявки приключи на 17 май. На 28 май излезе първото класиране. 
Кандидатствали са 259 деца. Класирани са 237. 22 не са успели с първото си желание и ще трябва да участват във второто класиране. Това са деца или по-скоро родителите им, които са искали да бъдат в ОУ „Иван Вазов” и СУ „Георги Измирлиев”, но там бройките вече са запълнени. В Първо основно приемът е направен за по-малко от два часа. Училището обяви план от 3 паралелки по 22 ученици, а са подадени 83 заявления. 17 от желаещите да учат в училището ще трябва да участват във второто класиране. СУ „Георги Измирлиев” направи прием от 4 паралелки и са останали 5 неприети деца. ОУ „Паисий Хилендарски” е обявило една паралелка от 22 деца и точно толкова са подадените заявления.
Свободните места след първото класиране са 27. В ОУ „Св. св. Кирил и Методий” са 12. Там се планират две паралелки за общо 44 ученици, а на първо класиране са приети 32 деца. В СУ „Вичо Грънчаров” също планират две паралелки и не достигат 15 кандидати за общата бройка от 44 ученици.
На 3 юни ще започне записването и на 14 юни ще бъдат обявени свободните места за второ класиране. Системата ще отвори отново в 10 часа на 17 юни.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
прием 1 клас Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета