Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Култура

Подарък – закачка оставиха на Горна Оряховица гостуващите художници от „Живописатира 2024”

  29.05.2024 14:14
Подарък – закачка оставиха на Горна Оряховица гостуващите художници от „Живописатира 2024”

Три изложби едновременно се откриха в Художествена галерия „Недялко Каранешев” след края на 23-тия пленер „Живописатира”.

Едната част на залата показва 20 творби, създадени в последните два дни, когато заедно работиха 10 участници в пленера. Другата половина е отделена за 29 платна, създадени през годините в предишни издания на арт събитието. В малката зала пък са рисунките и произведенията на малките горнооряховски художници, които рисуваха заедно с утвърдените артисти.

Вие сте страхотни професионалисти и големи майстори, но ви моля, предайте своите умения на младите. Изкуството, творчеството трябва да се предава. А ние искаме да направим така, че повече горнооряховски деца да творят. Благодаря ви, че работихте с нашите малки таланти и надявам се, че те са се запалили от вас, обърна се кметът Николай Рашков към десетимата творци преди да им връчи специалните благодарствени грамоти. В откриването на изложбата участва цялото общинско ръководство. Заедно с кмета уважението си към творците заявиха заместниците Петя Иванова, Анелия Христова, Даниел Божанков, както и секретарят на Общината Габриела Шилкова.

Половината от участващите в пленера са от сдружението на горнооряховските художници ГоАрт – Роза Абадажиева, Пепа Хаджитодорова, Петър Крусев, Янко Янков и Деница Иванова – Александрова. Петима са гостите – Николай Гърков от Червен бряг, Илиана Тошева от Сандански, Цветанка Грънчарова от Благоевград, Валентин Георгиев от Русе и най-младият Веселин Симеонов, който е родом от Първомайци и е преподавател във ВТУ.

Всеки един от гостите бе представен от уредника на Галерията д-р Деница Александрова, самата тя част от проекта.

Заедно с тях работиха ученици на четири училища – ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров”. Специални благодарности от д-р Александрова имаше за учителите, а и за самите деца. Надявам се те да са се учили от нас, но и ние се учихме и вдъхновявахме от тях. Получи се един взаимен творчески обмен, коментира Деница Иванова – Александрова.

С благодарност към домакините – Общината и горнооряховските художници, гостите оставиха и специален подарък. Инсталация-закачка предизвика много от гостите на изложбата да търсят своя късмет, закодиран в картина и специална дума. Всичко това закачено на стара закачалка.

Всъщност оказа се, че повечето гости имат връзка с пленера и Горна Оряховица. Веселин Симеонов е от Първомайци и е завършил Електротехникума, Валентин Георгиев е участвал многократно в пленера. Илияна Тошева е от Сандански, откъдето е един от основателите на „Живописатирата” Иван Кутузов. Цветанка Грънчарова пък рисува до къщата-музей на Георги Измирлиев в Благоевград, а личността на Македончето и здравата връзка между двата града.

За финал на творческото събитие имаше и вкусен комплимент, изготвен от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” и осигурен от Общината.


Ключови думи
Живописатира 2024 Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета