Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

С тържествена заря-проверка Горна Оряховица отдаде почит на героите си

  28.05.2024 22:50
С тържествена заря-проверка Горна Оряховица отдаде почит на героите си

Паметта за делото на възрожденците и подвига на априлци е жива. Защото така сме възпитавани и така ще възпитаме децата си – да помнят. Вечна е славата на нашите герои, каза в Деня за преклонение кметът Николай Рашков, след което на площад „Георги Измирлиев“ започна и тържественият ритуал с участието на представителни части от Националния военен университет „Васил Левски“. Строят прие началникът на Университета бригаден генерал Иван Маламов. Сред почетните гости бяха още делегации от побратимените градове, народните представители Костадин Ангелов и Димитър Николов, областният управител Ивайло Здравков, зам. кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов, общински съветници. Стотици горнооряховчани запяха „Мила родино“ заедно с курсантите, след което площадът се обля в светлините на зарята.

Горна Оряховица има специален ден за историческата си памет и за почитта към предците с принос за свободата и развитието на града. Това е денят, в който е обесен апостолът на I революционен окръг Георги Измирлиев – Македончето. От доста години на този ден с военен ритуал се почита паметта на всичките му съратници и на доблестните синове и дъщери на Горна Оряховица. Още по-стар е ритуалът с окичване на бюста на Македончето с венец, чийто инициатор е Юнашкото дружество от началото на миналия век. Днес тази чест имаха бронзовият медалист от Държавното по борба Илиян Ангелов и неговите съотборници от СКБ „Локомотив“.

В почетния караул участва и Гвардейският отряд на СУ „Вичо Грънчаров“. Гвардейци и курсанти поставиха пред Македончето венците от името на почетните гости.

В тържествената проверка на строя бяха споменати десетки имена на горнооряховчани, оставили следа в историята. В тяхна памет цялото множество падна на колене в едноминутно мълчание преди зарята да сложи край на специалния за Горна Оряховица ден.

Утре е ден за празник и началото му е с литургия в храм „Св. Успение Богородично“. В 10 часа Историческият музей отваря врати за безплатни посещения на всички, които искат да видят колекциите му. Вечерта е тържествената сесия на ОбС, а от 19 часа е празничният концерт.


Ключови думи
заря-проверка Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета