Петък, 17 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

Единственият в областта кабинет по репродуктивно здраве беше открит в Горна Оряховица

  30.04.2024 15:47
Единственият в областта кабинет по репродуктивно здраве беше открит в Горна Оряховица

Единственият за област Велико Търново и близките региони кабинет за безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми беше открит в Горна Оряховица. Със съвместните усилия на Общината, на фондация "Искам бебе" и ръководството на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ кабинетът ще започне да функционира още в първите дни на месец май.

Лекари от цялата страна ще идват на място в кабинета, намиращ се на етажа на АГ отделението в горнооряховската болница. Специалистите по асистирана репродукция ще бъдат на разположение за безплатни консултации и съставяне на планове за лечение. Графиците на посещенията им ще бъдат обявявани своевременно, включително чрез социалните мрежи на горнооряховската болница и на фондация „Искам бебе“. Чрез социалните платформи, още сега, двойките с репродуктивни затруднения могат да се свържат с организацията, както и през координатите, посочени в сайта на „Искам бебе“.
С откриването на този кабинет ръководството на Община Горна Оряховица допълва активните си усилия за стимулиране на раждаемостта.
„За нас децата на Горна Оряховица са кауза. Искаме да помогнем на всички семейства, които имат проблеми, за да могат да се радват на скъпоценни рожби. Нека не се страхуват и да се обръщат към болницата и специалистите, които ще идват в този кабинет“, каза кметът Николай Рашков.
Заместникът му Даниел Божанков припомни, че помощта от 10 000 лева за трето дете, родено  в горнооряховски семейства, отговарящи на определени критерии, бе приета на първо четене. Предстои ОбС да я разгледа и за окончателно гласуване, за да влезе в сила. „Подготвяме и нова наредба, по която двойките с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансиране. И заедно с фондация „Искам бебе“, за които сме много благодарни, че припознаха нашата община като партньор – една от първите в България, ще прецизираме наредбата“, допълни зам.-кметът.
Основателят на „Искам бебе“ Радина Велчева благодари на ръководството на Община Горна Оряховица за готовността и бързата организация, както и на целия екип на болницата.
Целта на инициативата е хората и от най-малките населени места в региона да имат достъп до водещи специалисти по асистирана репродукция, обясни тя.
Наред с това обаче в кабинета ще се обръща и сериозно внимание на профилактиката и превенцията на репродуктивните проблеми. Радина Велчева сподели, че хората, които през последните години се обръщат към „Искам бебе“ за помощ, са на средна възраст над 39, 40 и 41 години, когато е много късно.
Директорът на БМАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов подчерта колко важно е да достигне до всички, които имат този проблем, че има как да им бъде помогнато и е възможно да има решение, че зад тях стоят институции като Община Горна Оряховица. „Естественото място на един такъв кабинет е именно акушеро-гинекологичното отделение, защото първият специалист, към когото се обръщат тези хора, е акушер-гинекологът“, допълни д-р Иванов.
На събитието присъстваха изтъкнати специалисти като доц. Светлозар Стойков от великотърновската областна болница, завеждащият ембриологичната лаборатория на „РепроБиоМед“ д-р Георги Николов и ембриологът Искра Антонова, която е родена в Горна Оряховица.
Функционирането на кабинета по репродуктивно здраве ще бъде полезно не само за жителите на Горна Оряховица, защото този проблем стои в цяла България, каза доц. Стойков, като посочи, че се надява кабинетът да има голяма посещаемост.
По покана на зам.-кмета по хуманитарни дейности Петя Иванова, гости на откриването бяха също ученици, изучаващи биология, както и семейства, получили подкрепа, за да станат родители.

Събитието уважи и председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов. 


Ключови думи
кабинет за репродуктивно здраве Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета