Четвъртък, 09 Май 2024
            
Горна Оряховица Други

На Лазаровден в Драганово събираха пари за църковна ограда

  27.04.2024 15:27
На Лазаровден в Драганово събираха пари за църковна ограда

Благотворителен базар организираха в Драганово на Лазаровден. Каузата този път е да се съберат пари за ремонта на южната ограда на храма „Св. пророк Илия”.

Горната църква, както я наричат в селото, е не само духовен център, но и забележителна като архитектура. Тя е сред малкото двукуполни църкви в българските села. От години обаче оградата й не е поддържана и в южната част има нужда от възстановяване.

Решихме да помогнем на храма, защото, ако сам си помогнеш, ти помага и Господ. Включиха се много драгановчани, имахме и гости от Горна Оряховица, Долна Оряховица, Първомайци. Участваха и фирми като „Яна” от Ресен, „Пъргавелка” от Велико Търново. Момичетата от Фолклорен клуб „Българка” бяха в основата на базара и приготвиха прекрасни великденски вкусотии. Местни хора изнесоха разсад, цветя, ръчно направени празнични украси. И Общината помогна да се организираме, включиха се и общински съветници. Най-важното е, че участваха много драгановчани и показахме, че можем сами да си решаваме проблемите. Голямо благодаря на най-малките – лазарките от ОУ „Св. Климент Охридски”, които направиха деня празник, разказа кметът на Драганово Иван Кишев.

Дарителницата ще бъде отворена в присъствието на представител на Великотърновска митрополия, която ще получи средствата, за да ги вложи във възстановяване на църковната ограда.


Ключови думи
Драганово благотворителен базар