Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

В Драганово направиха конкурс не само за вино, но и за мезета към него

  14.02.2024 14:06
В Драганово направиха конкурс не само за вино, но и за мезета към него

Традиционният конкурс за домашно вино, съпътстващ почти всяко празнуване на Трифон Зарезан, в Драганово бе обогатен с надпревара за най-хубавите мезета и гозби към виното, както и за винени десерти.

Днешният голям празник започна бе отбелязан подобаващо в селото, като в организацията се включиха Кметството, Пенсионерски клуб „Асен Разцветников” и НЧ „Съединение 1888”. Музиканти от ФА „Сидер войвода” поведоха шествието към лозето на Цанко Бабуклиев, където беше и самият ритуал по зарязването. След благослова на свещеника първата пръчка отряза лозарят Георги Акиванов, а всички гости си свиха традиционния зарезански венец.

Празникът се пренесе в пенсионерския клуб, където бяха оценени и участниците в конкурса. Разбира се, не мина и без български хора преди журито да се концентрира върху нелеката задача да оцени 20 проби с червено вино, 3 с бяло и всякакви гозби, мезета и сладкише, приготвени от драгановските майстори.

Председател на журито беше участничката в „Мастър шеф” Цветелина Томиам, а тежката си дума казаха и местните ценители Йордан Бялмарков и Марио Марков.

В състезанието за гозби изборът беше между винен кебап с къри, пилешка кавърма с бяло вино, рибно филе с червено вино, друсан кебап, пуешко мариновано с бяло вино. Първото място спечели Денка Иванова със своя винен кебап.

При мезетата се конкурираха различни пастърми, суджуци и филета, като журито най-хареса продукцията на Милена Гемова.

Първото място при десертите е за Нели Грошкова. Нейните дребни сладки се харесаха най-много на журито, което опита още сладкиш с червено вино, дребни сладки с червено вино, пълнозърнесто брашно, локум и орехи, кекс с червено вино шоколад и орехи, кекс с червено вино, конфитюр от кайсия и орехи.

Най-сериозният конкурс в този ден, разбира се, е виненият. При белите вина първото място е за Йордан Атанасов. В тежката категория за червено вино, където се състезаваха 20 проби, победител стана виното на Атанас Атанасов. Най-добрият майстор на Драганово за тази година е на 78 години и от 40 години прави вино. Верен помощник е зет му, усвоил тънкостите на занаята покрай тъст си. Тайната на хубавото вино е добрият сорт грозде и неговата сладост, казва майсторът.

Победителите получиха награди от кмета на селото Иван Кишев, след което всички отпразнуваха с  мезетата на Ваньо Чолаков, местните вина и пелин от Винарна „Лозарево”.


Ключови думи
Драганово Трифон Зарезан