Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

В Драганово прескачаха огън за здраве, а любимите щъркели на селото се върнаха на Благовещение

  25.03.2024 11:33
В Драганово прескачаха огън за здраве, а любимите щъркели на селото се върнаха на Благовещение

Два празника – Първа пролет и Благовещение, отбелязват с поредица от прояви в Драганово. На центъра на селото бе запален огън, а деца и родители го прескачаха за здраве. Вдигнаха и шум, за да прогонят змиите и злото. Дори дъждът спря по време на ритуала и тогава всички видяха, че любимата двойка щъркели на селото отново е заела гнездото си.

Казват, че на Благовещение каквото се засее и посади, се хваща и дава род. Затова и точно този ден бе избран да се сложи начало на една нова инициатива. Създаваме детска цветна алея. Днес децата от училището посадиха цветя, а идеята ни е всяко дете да продължи да се грижи за своето цвете, обясни кметът Иван Кишев.

Празникът продължава с откриването на две изложби. В едната, наречена „Добре дошла, пролет”, са представени творби на ученици от СУ „Св. Климент Охридски” с ръководител Валентина Чолакова. В другата Даниела Бойчева показва изработени от самата нея оригами. Тя е нарекла своята изложба „Цветно”.

Денят ще завърши с Пролетен концерт в Пенсионерския клуб. Ще участва група „Палавите ноти” от СУ „Св. Климент Охридски”, вокална група от Пенсионерския клуб, стихове за пролетта ще рецитират Цвета и Христо Съкови, Георги Иванов и Виктория Анчева, а песенен поздрав са подготвили местните музикални дарования Моника и Йоана Алексиеви и Микаела Лалева.


Ключови думи
Драганово Благовещение