Вторник, 30 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Прокуратурата разпореди проверка в Дома за хора с умствена изостаналост в Драганово

  02.04.2024 11:33
Прокуратурата разпореди проверка в Дома за хора с умствена изостаналост в Драганово

Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира и разпореди проверка  във връзка с медийни публикации за Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в горнооряховското село Драганово. За случая алармира кметът на Горна Оряховица Николай Рашков с пост в социална мрежа.

Рашков, със съдействието на полицията, направил внезапна проверка в дома:

„Исках да видя реално как се изпълняват служебните задължения и спазва ли се трудовата дисциплина. Проверката извършихме със зам.-кмета Петя Иванова.

Установихме лице от персонала с 1.71 промила алкохол в издишания въздух. Полицейският дрегер показа, че и други от служителите са употребили алкохол, макар и с показатели под 0.5 промила.

Още по-скандално и шокиращо е как заварихме обитателите на дома. Оставени в двора без никакъв надзор и в потресаващ външен вид, с нулева хигиена - на самите хора и на пространствата около тях. Очевидно е, че всичко е занемарено от дълго време!

С Петя Иванова предприехме проверката, защото получихме сигнали за неглижиране на потребителите и разгулно поведение на персонала в работно време. И за огромно съжаление заварихме точно това.

Разбира се, ще пристъпим към следващи мерки по отношение на персонала.

Настойническият съвет в този социален дом е длъжен да полага ежедневни грижи за настанените хора, които не могат сами да се грижат за себе си. Те не могат и да се оплачат и е видно как се е злоупотребявало с това.

Разбрах, че през годините също е имало много проблеми и непрекъснати сигнали, но органът по настойничество не е упражнявал абсолютно никакъв контрол!

Контролът е първото нещо, което ще се промени! А освен това с екипа ми обмисляме и начин да се оптимизират разходите.

Няма да допусна повече подобно унизително отношение към уязвимите хора, от една стана, и, от друга страна – такова безобразно поведение на лица, които не изпълняват задълженията си, но се облагодетелстват. И впрочем, близо 2 милиона годишно от парите на всички ни отиват за издръжката на този дом“, обяснява кметът на Горна Оряховица.


Ключови думи
Дом за хора с умствена изостаналост Драганово
Последни
Седмицата
Анкета