Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Французин с полска и българска кръв търси своите корени в Драганово

  17.02.2024 13:02
Французин с полска и българска кръв търси своите корени в Драганово

Цяло Драганово се е захванало да рови в историята на селото, за да помогне на французин, който търси своите корени в горнооряховското село.

Stanislas Cédric Tauzin е започнал издирване, свързвайки се с български групи във Фейсбук, за да открие началото на своя род. Станислас живее във Франция, но е роден в Полша, а носи и българска кръв от дядо си Петко Тошков. За него знае, че е роден в горнооряховското село Драганово и се е изселил в Полша в началото на 30-те години на миналия век. Бил е градинар и е починал в Краков. Българка, вероятно също от Драганово, е и съпругата му. Техният син е баща на Станислас. Българският дядо е починал преди да се роди Стан, който се опитва да възстанови семейната история.

Пускайки много снимки, намерени в семейния архив, той предизвика местните краеведи да се поровят в спомените си.

Община Горна Оряховица също се е заела да помогне и в местната служба ГРАО се прави проучване за рода Тошкови. Това голям род и от него са излезли много градинари, спомнят си по-възрастните.

Ща се радваме да помогнем на Станислас и ще го поканим да посети мястото, откъдето са тръгнали предците му, казва и кметът на селото Иван Кишев.


Ключови думи
Драганово корени Горна Оряховица градинари