Петък, 03 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

С военен ритуал в Горна Оряховица бе почетена паметта на загиналия в Кербала офицерски кандидат Димитър Димитров

  23.04.2024 14:11
С военен ритуал в Горна Оряховица бе почетена паметта на загиналия в Кербала офицерски кандидат Димитър Димитров

Бойни другари, близки и много граждани се събраха в Горна Оряховица, за да почетат паметта на офицерски кандидат Димитър Димитров, загинал точно преди 20 години в Кербала.

Възпоменателната церемония е организирана от Съюз на офицерите от резерва „Атлантик“ и Инициативен комитет от 2-ри пехотен батальон, част от който беше Димитров, с подкрепата на Община Горна Оряховица и НВУ „Васил Левски“.

Бойните другари и близките на войника първо се поклониха на гроба му, а след това се включиха и в церемонията с участието на представителна част и оркестъра на НВУ пред паметната плоча в центъра на Горна Оряховица.

Димитър Димитров е от състава на 2-ри пехотен батальон и част от Втория български контингент в Ирак, отговарящ за охраната на правителствения комплекс „Сити Хол” и реда в провинция Кербала. На 23 април 2004 г. Димитров попада в престрелка и по-късно умира от раните си. Само два дни преди да навърши 26 години.

Роден е на 25 април в Полски Тръмбеш и е възпитаник на Средното сержантско училище „Георги Измирлиев” в Горна Оряховица. Тук беше и погребан, а 20 години по-късно паметта му бе съживена от всички, които го помнят.

В церемонията се включи и кметът Николай Рашков, споделил скръбта на всички за един рано приключил и то по геройски начин живот. Съболезнователно писмо и цветя изпрати президентът Румен Радев, а венци бяха поднесени от министъра на отбраната Атанас Запрянов, началника на отбраната на Република България адмирал Емил Ефтимов, генерал Деян Дешков – командир на Сухопътните сили, бригаден генерал Иван Маламов – началник на НВУ „Васил Левски”, кмета Николай Рашков. В дългата редица от опечалени, поднасящи цветя пред паметната плоча се наредиха председателят на ОбС Огнян Стоянов, командира на Димитър Димитров о.з. полк. Петко Лилов, представители на Съюза на офицерите „Атлантик”, Съюза на офицерите и сержантите от резерва в Горна Оряховица полк. Цветан Цветков, много бойни другари на загиналия офицерски кандидат и негови близки.

По време на ритуала бе връчена и посмъртна награда „За пострадалите във военен конфликт, мисия и операция” на близките на Димитър Димитров. В Горна Оряховица получи награда и преводачът на 2-ри пехотен батальон в Ирак Иван Дюлгеров. Той е удостоен със знак „За пострадалите във военен конфликт, мисия и операция”, първи вариант, за раняване. Със същата заповед на министъра на отбраната командира на 2-ри пехотен батальон о.з. полк. Петко Лилов е награден с Почетен знак на МО „Свети Георги” II степен. Майор Венцислав Василев – командир на взвод от 2-ри пехотен батальон е отличен с награден знак „За отлична служба” I степен.

След церемонията в Младежкия дом бе показан филмът „Нашата чужда война“ на режисьора Росен Елезов – документален разказ за българските герои от Кербала.


Ключови думи
Димитър Димитров Кербала Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета