Петък, 03 Май 2024
            
Горна Оряховица Други

Община Горна Оряховица проектира площадка за едри битови отпадъци, за да сложи край на микросметищата в града

  20.04.2024 10:54
Община Горна Оряховица проектира площадка за едри битови отпадъци, за да сложи край на микросметищата в града

Община Горна Оряховица започва проектиране на площадка за едрогабаритни отпадъци от бита. Предстои да се обяви поръчка за проектиране, а след това и за изграждане на новото депо. С реализацията на идеята трябва да се сложи край на микросметищата, които се образуват край контейнерите в града след всеки домашен ремонт.

В края на миналата седмица при председателя на ОбС Огнян Стоянов предстоящите процедури бяха обсъдени заедно с експертите от РИОСВ Станислав Станчев и Цветелин Иванов, зам. кмета Анелия Христова, началника на ТСУ Гергана Тодорова и еколога на Общината Надя Даракчиева.

В Бюджет 2024 сме заложили 32 000 лева за проектиране. Предстои да бъде пусната поръчка за избор на проектант. След това ще решим дали ще кандидатстваме по програма или ще изградим депото със собствени средства. Но се надявам до края на годината или в началото на следващата да сме започнали реализацията на проекта. Много съседни общини вече го направиха, ние също можем, обясни Огнян Стоянов, в чиято предизборна програма беше заложена такава площадка.

Идеята е на общинското депо да се приемат срещу минимална такса отпадъци от домашни ремонти – не само строителни, но и стари мебели и уреди. Също така ще могат да се изхвърлят и предварително сортирани отпадъци – пластмаси, хартия, дори зелена маса от градините.

В момента има частно депо за строителни отпадъци, но цените са доста високи. Затова много хора предпочитат да се освободят от стария диван или остатъци от дограма, оставяйки ги на някое закътано място. Някой ги стоварват директно край контейнерите. От един стар дюшек обаче се тръгва с трупане на още и още боклуци и така става сметище.

Общините, които са направили такова депо (в близост това са Велико Търново, Свищов, Полски Тръмбеш), имат собствени или наемат машини за раздробяване на отпадъците. От строителните се прави трошляк, който може да се използва за запълване на дупки.

Най-важното е тези отпадъци да не бъдат изхвърляни край контейнерите или в околностите на населените места. Вече сме определили къде ще е площадката – до „Бетонстрой”, където имаше депо за строителни отпадъци преди време. На първо време гражданите сами ще трябва да извозят ненужните си вещи до там, но планираме впоследствие да предложим и транспорт, също на минимални цени. Мисля, че така наистина ще решим проблема с нерегламентираните микросметища, или поне значително ще ги намалим, обяснява Огнян Стоянов.


Ключови думи
микросметища