Вторник, 30 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

130-годишна комедия напълни салона на НЧ „Напредък 1869“ заради ентусиазма на младите актьори на МТ „Алтернатива“

  09.04.2024 21:20
130-годишна комедия напълни салона на НЧ „Напредък 1869“ заради ентусиазма на младите актьори на МТ „Алтернатива“

Класиката „Вестникар ли?“ на Иван Вазов в интерпретация на младежите от театър „Алтернатива“ не само че напълни салона на НЧ „Напредък 1869“, но и закова вниманието на преобладаващо младежката публика. Виновници на първо място са седмината млади театрали, които подготвиха почти сами своя спектакъл. А и, както самите те са усетили, избирайки точно тази пиеса, тя наистина е много актуална днес – с темата за фалшивите новини и медиите-бухалки, с действието, развиващо се на фона на далечна война между голяма империя и борещи се за свобода републики (любовната нишка няма как да не е актуална).

Интересното е, че младите хора, които са работили с почти оригиналния текст на Вазов, са успели да избягат от характерното за съвременни постановки на стари пиеси залитане в архаичното или пък в агресивното осъвременяване. Много премерено, без излишна патетика и съвсем разбираемо седмината актьори (героите са повече, но някои трябва да влизат в двойни роли) представят своята интерпретация на една добре позната, поне на по-възрастното поколение, драматургия. И тази интерпретация е съвсем адекватна на днешното време. А удивителното е, че са постигнали това почти сами.

Спектакълът започна с отдаване на почит към починалия преди седмица ръководител на МТ „Алтернатива“ Симеон Христов. „Благодарим, че запали любовта към театъра в нас, няма да изневерим на тази любов“, обърнаха се към учителя си младите актьори. Цялата зала беше на крака, за да почете човека, с когото са свързани близо 35 години от историята на МТ „Алтернатива“.

Заради неговото заболяване момчетата и момичетата от театъра са работили сами върху пиесата в последните три месеца. Сами са подготвили дори декорите. Затова похвалата е не само за актьорския им талант, а за интелигентността, светоусещането и разбирането, което са вложили в своята работа. А чувството за мяра при толкова млади хора е удивително.

Браво на Юлен Георгиев в ролята на Павел Мишеморов, на Йоана Димитрова като Лисавета Мишеморова, Ивайло Колев като господин Иванчо, Ивайла Кръстева като Божана Мишеморова и драскача Деркович, Елица Николова като Драган Мишеморов, Александра Дойчева като Лазаров и най-малкия Николай Иванов като вестникар, работник и файтонджия.

Млаката трупа получи бурни аплодисменти и бе засипана от цветя. От името на ръководството на Читалището и на ръководителите на всички останали творчески формации секретарят на НЧ „Напредък 1869“ Ваня Недева поднесе поздравителен адрес и задължителната за премиера торта. Благодарим ви, творете, обърна се Ваня Недева към театралите. Благодарим ви, имаме нужда от вашата подкрепа, каза тя на публиката в салона.

„Вестникар ли?“ на МТ „Алтернатива“ ще има и още едно представление след седмица на 16 април.


Ключови думи
"Вестникар ли?" МТ "Алтернатива" Горна Оряховица НЧ "Напредък 1869"
Последни
Седмицата
Анкета