Четвъртък, 02 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

Седем млади театрали от Горна Оряховица сами подготвиха „Вестникар ли?” и посвещават спектакъла на своя покоен ръководител Симеон Христов

  02.04.2024 14:16
Седем млади театрали от Горна Оряховица сами подготвиха „Вестникар ли?” и посвещават спектакъла на своя покоен ръководител Симеон Христов

Три момчета и четири момичета, запалени по театъра, не се отказаха от работата по новата си постановка, въпреки тежкото заболяване на своя ръководител и канят на премиера, която посвещават на покойния вече Симеон Христов.

Представят класиката на Иван Вазов „Вестникар ли?”, в която са открили теми, актуални и за младите хора от XXI век.

Забележителното в тази постановка е, че тя е почти изцяло дело на самите актьори, които са ученици от 4 до 12 клас на различни горнооряховски училища.

Започнахме да търсим пиеса за тази година още миналото лято. Оказа се, че е много трудно, защото има малко текстове, които да са подходящи за малка трупа като нашата. Господинът искаше да направим „Малкия принц”, но ние решихме, че искаме нещо за възрастни. Тогава Юлен дойде и ни показа „Вестникар ли”. Всички страшно я харесахме, защото ни се видя много актуална, въпреки че е писана преди близо 130 години. И така се започна, разказват актьорите от Младежки театър „Алтернатива”.

Ръководителят на театъра Симеон Христов им помогнал в началото, но когато той се почувствал зле, те останали да работят сами. И така повече от три месеца отдали цялото си свободно време на своя проект. Декорите за спектакъла си направили сами. Всеки донесъл каквото има от къщи и смята за подходящо. Намерили в интернет портрети на личностите, които се споменават в пиесата, и с тях украсили сцената. Сковали параван, който няколко пъти им падал на главите, но вече е стабилен. Ивайло дори направил камина.

В последните дни преди премиерата са почти по цял ден на сцената и се надяват, че ще ги гледат достатъчно хора, които да оценят труда им и ще споменат с добро техния покоен ръководител. Симеон Христов почина само седмица преди премиерата и така и не можа да види труда на своите възпитаници.

Искаме да продължим да работим заедно. Дори и театърът ни да се разпадне, ще се опитаме да правим сценки и да ги представяме, казва 11-класникът Ивайло Колев, който сериозно възнамерява да се занимава с актьорство и ще кандидатства в НАТФИЗ догодина. Във „Вестникар ли?” той влиза в ролята на бай Иванчо.

За мен театърът ще остане само хоби, но също се надявам МТ „Алтернатива” да оцелее, допълва Йоана Димитрова, която е абитуриент тази година и е с най-дълъг стаж в театъра от компанията. Тя е в ролята на Лисавета – съпругата на Павел Мишеморов, който ненавиджа вестникарите, но трябва да ги приеме в собствената си къща. В ролята на Павел е Юлен Георгиев от 10 клас.

Десетокласнички са също Елица Николова и Александра Дойчева, които трябва да влязат в мъжки роли. Елица играе сина Драган, а Александра – журналиста Лазаров.

Осмокласничката Ивайла Кръстева пък трябва да изиграе две роли – на дъщерята Божана и на издателя Деркович.

Най-младият в трупата е само в 4 клас – Николай Иванов, който е вестникар, работник, че и файтонджия.

Историята, която разказва пиесата, е много съвременна. Дори е още по-актуална днес с фалшивите новини, които ни заливат от Интернет. Така че има какво да кажем и върху какво да накараме да се замисли публиката ни, обясняват актьорите. Които се оказва, че са редовни читатели на вестници не само в Интернет, но и в оригиналния им хартиен вариант.

Можете да подкрепите младите театрали и да почетете паметта на Симеон Христов, като споделите премиерата на МТ „Алтернатива” на 9 април от 18 часа в салона на НЧ „Напредък 1869”. Седмица по-късно се предвижда и второ представление. Трудът им заслужава пълна зала. И дано това не е последната премиера на горнооряховския театър.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
МТ "Алтернатива" Горна Оряховица НЧ "Напредък 1869"