Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Пеещи, танцуващи и рисуващи таланти на ОУ „Иван Вазов“ откриха голяма изложба в Художествена галерия „Недялко Каранешев“

  28.03.2024 19:56
Пеещи, танцуващи и рисуващи таланти на ОУ „Иван Вазов“ откриха голяма изложба в Художествена галерия „Недялко Каранешев“

Над 700 творби на деца от подготвителната група до 7 клас на ОУ „Иван Вазов“ са подредени в Художествена галерия „Недялко Каранешев“. Откриването на изложбата постави началото на Вазовите дни, с които училището отбелязва своя патронен празник. Кулминацията му ще е на 19 април, но от години началото винаги е с изложба на малките художници.

Всъщност това е изложба 2 в 1. Малката зала на Галерията е отделена специално за бъдещите ученици от подготвителната група. Проектът „Аз рисувам с моето семейство“ представя над 40 рисунки на най-малките „вазовци“, подкрепени от своите учители и родители.

В голямата зала са творбите на „големите“ от 1 до 7 клас. Близо 650 произведения – живопис, графика, пластични материали, проекти по български, английски, природни науки, история показват работата на учениците през последната учебна година.

Годишната художествена изложба на ОУ „Иван Вазов“ има почти 30-годишна традиция, започната още в миналия век. Основен двигател е учителят по изобразително изкуство Тодор Енев, но с помощта на началните учители, които преподават рисуване на най-малките.

Не можем да покажем всичко, но сме опитали да представим всеки клас, обяснява Енев.

За най-добрите от всяка паралелка пък има и специални грамоти, връчени от директора на училището Иван Момъков. 22 отличени деца се наредиха за общата снимка на талантливите художници на ОУ „Иван Вазов“.

Преди това обаче пеещите и танцуващи таланти на ОУ „Иван Вазов“ дадоха тон за празничната атмосфера в Галерията, изпълнена с десетки деца, майки, бащи и приятели. За всички тях – участници и аплодиращи мини концерта, имаше специална благодарност от директора Иван Момъков. Уредникът на Галерията д-р Деница Александрова и Тодор Енев също споделиха своите емоции от подготовката на тазгодишната изложба.

Празничната вечер започна със стихотворението на патрона „Аз мога“, изпълнено от четвъртокласничката Каталина Любомирова. След това вокална група „Звънчета“ с ръководител Стела Акиванова и двете формации на мажоретен състав „Българче“ с ръководител Розалия Нанкова представиха певческите и танцови таланти на училището. А накрая малката, но вече много голяма звезда Ивайла Николова, събра аплодисментите със своя глас.

А след всички емоции по откриването, Галерията се изпълни с глъчката от десетки деца, които търсят своите рисунки, за да ги покажат на близките си.


Ключови думи
ОУ "Иван Вазов" изложба Горна Оряховица