Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

Екип от СУ „Вичо Грънчаров“ участва в сесия на „Евроскола“ в Европейския Парламент

  12.02.2024 15:23
Екип от СУ „Вичо Грънчаров“ участва в сесия на „Евроскола“ в Европейския Парламент

24 ученици от Средно училище „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица, придружени от директора на училището Нели Атанасова и Пламена Кръстева, учител по английски език, представиха достойно България в Европейския парламент в Страсбург (Франция), с участието си в значимата за развитието на европейската младеж програма „Евроскола“.

Програмата „Евроскола“ в Страсбург насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент и ценностите на ЕС. Тя е създадена през 1990 г. като пряка възможност на стотици хиляди ученици на възраст от поне 14 години от средните училища от всичките 27 държави - членки на ЕС, както и от страни кандидатки и бивши държави членки да участват в симулация на работата на членовете на ЕП, да обсъждат, да дават мнението си, да преговарят, изменят, гласуват и да приемат резолюции по действителни европейски въпроси. Учениците получават възможността да се запознаят с работата на европейските институции, да обсъдят демокрацията, основните права и европейските ценности, да изразят мнение по решения, взети на равнището на ЕС. Те прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

Провелата се на 9 февруари 2024 г. сесия на значимата инициатива, бе на тема: “Медии и демокрация: действията на ЕС за справяне с дезинформацията”. На нея заедно с представителите на СУ „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица, присъстваха делегации от 25 държави от Европейския съюз.

Сутрешната програма на „Евроскола“ включваше официално видео откриване  и обръщение от страна председателя на Европейския Парламент Роберта Мецола, сесия с въпроси и отговори с участието на заместник-председателя на ЕП Марк Ангел, както и „Лаборатория за иновации“, в която учениците споделиха пред ръководителя на отдела на говорителите на Европейския парламент Делфин Колар своите идеи по темата на сесията, които поставени на окончателно гласуване. В тази част учениците задаваха въпроси чрез видеострийминг в Interactio за участващите онлайн, директно в планарната зала за учениците, присъстващи в Европейския парламент в Страсбург или в писмена форма чрез Slido. 

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола приветства участниците в сесията с видеообръщение. Тя се обърна с думите: „Добре дошли! Вие проявявате загриженост към Европа и разбирате нейната значимост и ценности, посвещаватe времето и енергията си, за да я направите по добра, благодаря Ви!“ Изтъкна значимостта на инициативата  „Евроскола“ като част от европейската демокрация. Подчерта, че независимо от различията, силата на обединена Европа е в абсолютната убеденост в необходимостта да дискутираме, да слушаме и да проявяваме уважение едни към други и че ЕС се нуждае от ново поколение от истински шампиони.

Учениците имаха възможност да задават своите въпроси, свързани с бъдещето на ЕС и младежта, лично към заместник-председателя на ЕП Марк Ангел. Той говори за миграцията в Европа, военната агресия, необходимостта от демократични избори и активност на младежите при провеждане на кампаниите, приложението на европейското законодателство в името на младежта, предизвикателствата, свързани с менталното и физическо здраве на младите хора, политиките за земеделие, здравеопазване и енергетика на ЕС,  домашното насилие, насилието над жените и техните права. Отговори на въпроси отправени от говорителя на групата на СУ „Вичо Гръчаров“ Габриел Савов от 11. клас и Давид Ямуков от 9. клас, свързани с образованието, ученето през целия живот и младежката безработица. Поздрави учителите, които посвещават времето си на инициативите на ЕС за младежта.

Вълнуващ и запомнящ се момент за цялата българска делегация бе връчването на специален подарък на зам.-председателя на ЕП Марк Ангел от директора на СУ „Вичо Грънчаров“ Нели Атанасова, г-жа Кръстева и участниците в Евроскола. Г-н Ангел получи специална керамична купа, ръчно изработена от ученици от училището, олицетворяваща обединена Европа, с преплетени по прекрасен начин звезди от флага на ЕС и знамената на държавите членки.

В рамките на сесията Делфин Колар рагледа дезинформацията като серизно предизвикателство пред ЕС в контекста на предстоящите Евроизбори. Обсъди езика на омразата в интернет, защитата на правата на човека онлайн, ценностите на ЕС, фалшивите новини и дезинформационните кампании, ролята на журналистиката и политиците за опазването на обективната истина, необходимостта от непрекъсната проверка на фактите и критично мислене, изкуствения интелект (ИИ) и генерирането на фалшиви новини, важността на образованието и дигиталната грамотност за дигиталната сигурност.

По време на парламентарния си ден в Страсбург, всички ученици бяха разпределени в многоезични работни групи, участваха в заседания на комисии и в пленарно заседание на Младежкия европейски парламент, което симулативно представи работата на членовете на ЕП. Разисквани бяха темите за дезинформацията и Европейските избори 2024, гласувани бяха резолюции по теми за бъдещето на ЕС.

Учениците от СУ „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица, се представиха успешно и участваха изключително активно в разискванията по време на пленарното заседание. Чрез необикновения урок бе подкрепено европейското гражданско образование и бе надградено европейското съзнание на участващите младежи.

Г-жа Атанасова, г-жа Кръстева и всички учители, участващи в сесията на Евроскола бяха приветствани подобаващо в ЕП, те се включиха в ползотворни дискусии и неформален обмен на опит. Сесията на Евроскола беше закрита с химна на Европейския съюз.

По време на своето вълнуващо пътуване към сърцето на Обединена Европа – Страсбург, делегацията на СУ „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица, посети също Базел (Щвейцария), Кел и Баден-Баден (Германия). В духа на ценностите на ЕС участниците в Евроскола посетиха Европейския съд за правата на човека и Съвета на Европа и научиха повече за дейността им, опознаха гр. Страсбург и гр. Кел, като присъстваха на емблематичния карнавал на келските вещици и дори успяха да се срещнат с кмета на Община Кел Волфрам Бриц, който, облечен в карнавални дрехи, ги приветства за позицията им на активни млади европейски граждани.

Десислава ВАСИЛЕВА

в-к "Учителско дело"

 


Ключови думи
СУ "Вичо Грънчаров" Горна Оряховица Европейски парламент