Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Откриха обновената зала по акробатика с новината, че трите клуба в Горна Оряховица се обединяват с патрон Иван Стойчев

  03.02.2024 16:04
Откриха обновената зала по акробатика с новината, че трите клуба в Горна Оряховица се обединяват с патрон Иван Стойчев

40 години след построяването си залата по акробатика в Горна Оряховица отново бе домакин на церемония по откриване. Второто прерязване на лентата е, за да се сложи финал на основната реконструкция на залата, направена през последните две години с финансовата подкрепа на Министерството на спорта.

Голямата новина по време на откриването поднесе кметът Николай Рашков, който обяви обединяването на трите акробатични клуба в Горна Оряховица. „Акро Нова”, „Джим Денс” и „Локомотив 21” се събират в нов клуб, който ще носи името на легендата на спорта – Иван Стойчев, основател на акробатиката в града и почетен гражданин на Горна Оряховица.

Събитието събра състезатели от близкото минало, както и много приятели на спорта, дошли да видят най-добрите днешни акробати на България. През тази седмица залата в Горна Оряховица е домакин на тренировъчен лагер на разширения национален отбор и представители от почти всички акробатични центрове демонстрираха пред гостите своите постижения.

Церемонията започна с освещаване от отец Зоран Мамучевски и приветствия на кмета Николай Рашков и генералния секретар на Федерацията по спортна акробатика Недко Костадинов.

Обединението прави силата, сигурен съм, че предстоят много успехи за горнооряховската акробатика. Бъдете сигурни, че местната власт, че ви подкрепя и ще бъде винаги зад спортните клубове. Защото спортът е здраве, калява характери и възпитава, обърна се Николай Рашков към спортистите.

Откриваме едно от най-добрите съоръжения за нашия спорт в страната и съм щастлив, че то събира нашата история в лицето на легенди като Иван Стойчев и от другата страна е бъдещето – тези прекрасни малки акробати. Бъдете здрави и тренирайте много, за да стигнете и надминете постиженията на тези преди вас, пожела и Недко Костадинов.

Ритуалното прерязване на лентата бе поверено на Иван Стойчев, председателя на ОбС Огнян Стоянов и кмета Николай Рашков, който предаде ножиците на една от надеждите на горнооряховската акробатика.

Сред гостите на церемонията бяха зам. кметовете Анелия Христова, Петя Илиева и Даниел Божанков, Георги Ганчев - управител на фирмата изпълнител на обекта „Еврострой ВТ”, общински съветници, спортни легенди като носителката на световната купа Снежана Андонова – Гавазова, Матей Тодоров – основател на Британската федерация по акробатика, националния селекционер Драгомир Драганов.

След прерязването на лентата гостите присъстваха на демонстрации, в които се включиха състезатели на различните клубове. Сред тях бяха олимпийският шампион Панайот Димитров, европейският Георги Стоянов, петите в света – братята Мартин и Данаил Николови от Горна Оряховица и др.

Спортната зала по акробатика в Горна Оряховица е едно от малкото подобни съоръжения в страната, строено специално за този спорт. Заслуга за построяването му има точно Иван Стойчев, който създава една от най-силните школи преди 44 години. След като Снежана Андонова печели Световната купа на двойки тогавашната местна власт решава да построи залата. Тя е открита през 1984 г. и от тогава не е правен основен ремонт.

Преди 2 години Министерството на спорта отпусна 2 милиона лева за обновяването на залата и направеният ремонт включва пълно обновяване на ВиК, ел. инсталации, отоплителна система, дограма, фасада, покрив, нови санитарни възли, подход за хора с увреждания, собствен фотоволтаик и т.н. След приключването на строителните работи акробатите на Горна Оряховица имат най-доброто спортно съоръжение за този спорт в страната.


Ключови думи
зала по акробатика откриване Горна Оряховица