Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество Темида

Ветеринар от Горна Оряховица осъден да плати 2000 лева на пострадал от кучешка атака

  03.02.2024 09:00
Ветеринар от Горна Оряховица осъден да плати 2000 лева на пострадал от кучешка атака

Ветеринарна лекарка от Горна Оряховица е осъдена от Горнооряховския районен съд да плати 2000 лева обезщетение на пострадал мъж, нападнат от куче пред клиниката й. Мотивите на Съда са, че ветеринарката е отглеждала кучето като свое, но не е осъществила надзор и не е предотвратила агресията му срещу човека.

В ранния предиобед на 18 август 2022 г. Никола Николов минавал със скутера си по ул. „Янко Боянов“. В района на ветеринарната клиника голямо черно куче се впуснало към него с ожесточен лай. Мъжът се стреснал, загубил контрол над мотора и паднал. Заедно със скутера се плъзнали по платното и в резултат машината била силно повредена, а човекът бил с множество натъртвания и охлузвания. По-късно при медицинския преглед се установяват наранявания на лявата лакътна става, коляното, лявата подбедрица и още травми, заради които бил месец и половина в болнични. Много по-дълго продължили проблемите му от стреса, преживян при кучешката атака. И досега мъжът не може да се освободи от страха, че отново може да стане жертва на подобен инцидент.

След падането около човека се струпали хора, а от клиниката излязла жена, която му предложила да плати щетите. Никола обаче се обадил на 112. Те отказали да викат полиция, но се обадили в Общината. Веднага на място пристигнали трима служители от отдел „Екология“ и те разговаряли със собственичката на ветеринарната аптека. Пред тях тя заявила, че кучето, което вече кротко си лежало пред вратата, е нейно.

Още на другия ден обаче животното изчезнало, а когато Никола наел адвокат и изпратил покана за доброволно изплащане на обезщетение, докторката отказала дори да го получи.

И мъжът се принудил да заведе дело, което приключи след близо година събиране на доказателства и разпитване на свидетели. Прегледани били записи от камерата на самата клиника, на които ясно се вижда как кучето се засилва към скутера и мъжът пада. Свидетели потвърдили, че хората от клиниката се грижат за животното. От своя страна ветеринарката твърдяла, че тя няма куче, но покрай обекта й се въртят много бездомни животни, привлечени от миризмата на кучешката храна, която продава.

В крайна сметка Съдът приема за доказано, че лекарката е стопанисвала животното, от което произтичат и редица задължения. Стопаните са длъжни да осъществяват надзор над животните си и да не позволяват необоснована агресия към хора на обществени места. И тъй като тя не е изпълнила своите отговорности, дължи обезщетение – 1500 лева за неимуществени вреди заради причинения стрес и нараняванията и 500 лева за повредите по скутера.

Решението на ГОРС подлежи на обжалване. Но какъвто и да е крайният резултат от делото, то повдига една важна тема. Става въпрос за многобройните бездомни кучета, които са „осиновени“ от кооперации, магазини и т.н. Хората хранят животните, но отговорността им стига до тук. Кучетата продължават да живеят на улицата и конфликтите с други животни или хора не са никак редки. Само че няма кой да носи отговорност, когато се стигне до инцидент, коментира адвокатът на пострадалия Нина Велкова.

Такива „осиновители“ не позволяват кучетата да бъдат прибирани от фирмата, наета от Общината за кастрация и обезпаразитяване. Въпросното животно пред ветиринарната клиника е било без марка, въпреки че са правени опити да бъде заловено. Защо е тази съпротива не е много ясно, при положение, че практиката е след това животните да бъдат връщани на същото място. Но е факт, че се водят безкрайни войни, когато се появят ловците на кучета. Вероятно има причина хората да им нямат доверие. Но това си е друга тема. Важното е, че когато дойдат да приберат кучето, всички викват „То си е наше, ние се грижим за него“, а когато стане инцидент, изведнъж животното вече е ничие. Разбира се, най-лесно е после Общината да поеме вината и съответно да плати обезщетение. Но проблемът с кучетата няма да се реши без участието и отговорността на всички.

В случая неприятно е, че става дума за ветеринарен лекар. На тези хора разчитаме да съдействат за решаване на проблема с бездомните животни и да контролират отглеждането на домашни любимци. Очакваме повече и от Общината, която би трябвало не само да разговаря с нарушителите, но и да налага правилата, които сама е създала, коментира още адвокат Нина Велкова.


Ключови думи
ветеринар осъден Горна Оряховица