Понеделник, 22 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

11-годишната Михаела от Долна Оряховица за трети път дари косата си за онкоболни

  22.01.2024 15:35
11-годишната Михаела от Долна Оряховица за трети път дари косата си за онкоболни

Шестокласничката на СУ „Георги Измирлиев” Михаела Тодорова за трети път дарява косата си за изработване на перуки за онкоболни в неравностойно положение. За 11-годишното момиче и нейното семейство това е малък жест на съпричастност и подкрепа за хората, които преминават през трудната борба с рака.

Миша още не ходела на училище, когато направила първото дарение. „Една вечер гледахме телевизия вкъщи и попаднахме на историята на едно болно детенце. Тогава дъщеря ми каза: „Искам да си даря косата”. Решихме с майка й, че трябва да я подкрепим и се свързахме с Асоциация „Промени живота си сега”. Обясниха ни какво да направим и така Михаела за първи път отряза косата си и я предостави за инициативата на Асоциацията”, разказва бащата на момичето Димитър.

Михаела била само на 6 години и така станала най-малката дарителка на „Промени живота си сега”. Асоциацията изработва от дарената коса качествени перуки и ги подарява на онкоболни, които не могат да си позволят скъпия продукт.

През 2020 г. Михаела косата на Михаела отново станала достатъчно дълга и тя я дарила за втори път. В началото на 2024 г. направила и третото си дарение.

Семейството на Михаела е от Долна Оряховица. „Ние сме обикновени работници, нямаме големи възможности и често не ни стигат парите, но се опитваме да помагаме с каквото можем и така учим и дъщеря си”, споделят родителите на момичето. Така учат децата и в ДГ „Ален мак”, където ходела Михаела като малка. Там са й първите уроци по дарителство.

В група „Червената шапчица” често правят различни благотворителни инициативи и децата научават, че е хубаво да помагат. Когато учителките им от „Ален мак” започнаха кампания за Тошко миналата година, порасналите деца от групата на Михаела отново се включиха.

Малката дарителка вече е шестокласник в СУ „Георги Измирлиев”. А освен това свири на тамбура в оркестъра за народна музика „Потомци” с ръководител Стефан Печикамъков и вече има много награди от фестивали и конкурси в страната.

Михаела е пример за активно дете, което се интересува от много неща и винаги е готова да помогне на другите. Участва във всяка инициатива на класа, занимава се с музика и има свой поглед към света, казва за своята ученичка класната й Кремена Петърчева.


Ключови думи
Михаела Тодорова коса Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета