Неделя, 21 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Заради очакваното влошаване на времето кметът Николай Рашков свика Общинския кризисен щаб

  20.01.2024 09:13
Заради очакваното влошаване на времето кметът Николай Рашков свика Общинския кризисен щаб

Заради очакваното влошаване на времето през почивните дни, кметът Николай Рашков свика заседание на Общинския кризисен щаб в Горан Оряховица. Оранжев код за 20 януари (събота) е обявен от Националния институт по хидрология и метеорология за областите Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София, Софийска област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали, и жълт код за останалите области в страната. За областите с оранжев код се очаква усложнена зимна обстановка: обилни снеговалежи с образувана снежна покривка 10-15 см, а в планинските райони 25-30 см. Очаква се също рязко понижаване на температурите, умерен вятър и условия за виелици и навявания. В областите с жълт код очакванията са за образуване на снежна покривка между 5 и 10 см, съчетано с рязко застудяване и силен вятър. От ГДПБЗН са дадени допълнителни указания на регионалните дирекции за ПБЗН за повишаване готовността при възникване на извънредни ситуации. За метеорологичната обстановка в областите с оранжев код са уведомени директорите на областни дирекции на МВР и главният секретар на МВР. Изпратено е писмо до областните управители, уведомени са и кметовете на общините.
В Община Горна Оряховица техниката на Общинско предприятие „Поддържане, пътна инфраструктура и озеленяване“ е в готовност за очакваните обилни снеговалежи. Екипите са уведомени и е създадена организация за работа. Машините ще почистват пътната мрежа в рамките на Горна Оряховица. Тъй като преди снеговалежа се очаква да завали дъжд, придружен с падане на температурата, пътните настилки ще се заледят. За да се обезопасят улиците, първоначално ще се третира със сол и пясък. Нека шофьорите да бъдат изключително внимателни и да се съобразяват с пътните условия, апелира Николай Рашков.
Кметът призова, по възможност, гражданите да останат по домовете си в почивните дни и да излизат от къщи, само ако това е наложително. Особено внимателни трябва да бъдат възрастните хора, ако е необходимо нека предварително да си напазаруват от магазин или аптека, за да бъдат предотвратени евентуални падания с нежелани последствия, предупреди още кметът.
Очаква се най-много снегонавяване и натрупване да има в участъците: Стрелец – Паисий, Долна Оряховица – Драганово, Драганово – Горски долен Тръмбеш. Желателно е да се избягва пътуване в тези райони, освен ако не е много наложително. Ако все пак се пътува, нека шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия.
Почистването на общинската пътна мрежа ще се осъществява от „Глобъл Клинър“, а в четирите големи кметства: Долна Оряховица, Драганово, Първомайци и Поликраище снегопочистването се организира от кметовете им.
Апелирам към шофьорите да паркират автомобилите си, така че да не затрудняват снегопочистващата техника, каза още кметът Николай Рашков и увери, че ако се наложи, ще бъде ангажирано и доброволното формирование.
 
При необходимост, гражданите могат да подават сигнали на телефони: 0618 6 02 16 и 0885 807 997, а при спешни случаи – 112.


Ключови думи
Кризисен щаб Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета