Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Спортна зала „Никола Петров“ и НЧ „Напредък 1869“ са одобрени за ремонт по ПВУ

  23.12.2023 17:10
Спортна зала „Никола Петров“ и НЧ „Напредък 1869“ са одобрени за ремонт по ПВУ

Спортната зала „Никола Петров“ и Народно читалище „Напредък 1869“ са сред одобрените сгради на спортни и културни институции, които ще бъдат ремонтирани със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост.

За ремонта на спортната зала са одобрени 1 814 248 лева, а Общината трябва да участва със 101 650 лева собствени средства.

Одобрените за читалището средства са 2 499 508 лв., а Общината трябва да осигури 81 627 лв.

В списъка с одобрените, публикуван на сайта на МРРБ са общо 112 проекта за сгради на културата и изкуството и 41 проекта да сгради, свързани със спорта. Средствата, които ще бъдат вложени, са 188 млн. лв. и ще бъдат инвестирани чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е Структура за наблюдение и докладване по инвестиция „Подкрепа за обновяване на сградния фонд“ от Националния план за възстановяване и устойчивост, финансиран от ЕС.

Мярката цели след ремонтите сградите да постигнат клас на енергопотребление минимум клас „В“ и да спестяват минимум 30% от първична енергия. Сред допустимите дейности по проектите са текущ ремонт за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъпна среда и изграждане на хибридна фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди и др.

Сред знаковите обекти, които ще бъдат реновирани със средства по програмата, са сградата на Софийската опера и балет, Държавен Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, Драматичен театър – Ловеч, както и Централната армейска библиотека на Българската армия в София.

По същата програма бе одобрена и сградата на Община Горна Оряховица, но там проектът няма да може да се изпълни, след като съсобственикът в имота се отказа от участие.


Ключови думи
Спортна зала НЧ "Напредък" Горна Оряховица ремонт
Последни
Седмицата
Анкета